Wykonanie
To byłby już ostatni wpis ze świąt, tym razem z cyklu facet gotuje a raczej piecze i nie żeby coś słodkiego lecz...
kaczkę! :) To chyba lubi robić najbardziej i trzeba oddać, że wychodzi mu całkiem pysznie a nawet idealnie. To właśnie on położył w domu łapę na wszelkiego rodzaju mięsiwie czyli kaczkach, kurczakach, sztukach
mięs i tym podobnych i gdy on dzierga z gada do wymienionych...ja znikam i wracam gdy talerz jest już pełny :) smacznego!
Kaczka pieczona z
jabłkami,
żurawiną i
śliwkąwedług Macieja KuroniaSkładniki:1
kaczka1 kg kwaśnych
jabłek50 g
żurawin50g suszonych
śliwek4 ząbki
czosnku1 łyżka
miodu25 ml
jałowcówki lub
ginumajeranekolejsól,
pieprz* dodatkowo:
drożdżowe pyzy* po przepis na
kapustę odsyłam Was tutajSposób przyrządzania:
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną
miodu,
oleju,
majeranku,
jałowcówki (
ginu),
czosnku,
soli i
pieprzu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 do 24 godzin. Faszerujemy pokrojonymi w cząstki i wypestkowanymi
jabłkami,
śliwką i
żurawiną.
Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godzin (
kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu wykałaczką ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia
kaczkę polewamy sosem z pieczenia, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką . Sos uzupełniamy
wodą.Podajemy z pyzami i zasmażaną
kapustą.