Wykonanie
Kaczka, której zażyczył sobie mój mąż. Nie miałam wyjścia więc musiałam ją zrobić ;)Padło na klasyczny, prosty przepis z
majerankiem i
jabłkami, które po upieczeniu mają cudowny smak (mąż powiedział, że smakują jak
gruszki).Wbrew pozorom nie jest to danie "na słodko", co może sugerować dodatek
miodu i
jabłek.
Kaczka taka, z powodzeniem może gościć na niedzielnym
stole.
Składniki:
kaczka (2 - 2,5 kg)3
jabłka4 łyżki
oleju1 łyżka
miodu2 łyżki
octu winnego2 łyżki
majeranku + do posypania
sól i
pieprz do smaku
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych.
Olej,
miód,
ocet,
sól,
pieprz i
majeranek połącz w miseczce. Tak przygotowaną marynatą natrzyj umytą wcześniej
kaczkę, ze wszystkich stron i od środka. Resztką marynaty polej też
jabłka.
Jabłka włóż ścisło do wnętrza
kaczki, a następnie ją zaszyj (moja
kaczka przed tym, została pozbawiona kuperka, z nim łatwiej byłoby ją zszyć, ale mnie kuperek jakoś nie przekonywał).
Żeby nic się nie zmarnowało, obierki z
jabłek ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z
kaczką. Posyp
kaczkę jeszcze dodatkowym
majerankiem z wierzchu. Przykryj folią aluminiową i piecz ok godziny w 180 stopniach,
kaczkę należy obrócić w tym czasie aby równomiernie się upiekła.
Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze ok godziny, aż
kaczka będzie dobrze przypieczona. Po nakłuciu, wypływający tłuszcz powinien być bezbarwny (podbarwiony krwią oznacza, że
kaczka nie jest jeszcze gotowa).
SMACZNEGO!
źródło: kotlet.tv