Wykonanie
Kaczka bardzo często pojawia się na
polskich stołach w Święta Bożego Narodzenia i nie mam na myśli Wigilii ;) Znam rodziny, gdzie pani domu szykuje jedynie piersi
kaczki i inne, gdzie
kaczka serwowana jest na stół w całości jako świąteczny obiad. Z reguły
kaczkę przygotowujemy z
jabłkami, rzadziej ze
śliwkami i jeszcze rzadziej z
cytrusami - u mnie dziś wszystko w jednym, czyli mocno nadziana
kaczka. Przepis mojej ukochanej teściowej! Sprawdźcie go sami - jest prosty, szybki i pyyyychaaaa!
KACZKA Z
JABŁKAMI,
ŚLIWKAMI i
MANDARYNKĄSkładniki
Kaczka o wadze do 2kg3
JabłkaGarść
śliwek kalifornijskich3
mandarynki4 ząbki
czosnku polskiego
Przyprawy:
Czosnek,
majeranek,
sól,
pieprz, łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie
Kaczkę przygotowujemy do pieczenia - wycinamy zbędny tłuszczyk, ale nie za dużo. Usuwamy szyjkę i dobrze czyścimy w środku.Przygotowujemy
mieszankę przypraw. 8g
majeranku, łyżeczka
soli morskiej, Łyżka
oleju, 1/2 łyżeczki
pieprzu i sporo
czosnku granulowanego.
Kaczkę obtaczamy, smarujemy i wykładamy tą mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Odstawiamy.Przygotowujemy mieszankę
owoców do nadziania. Obieramy
jabłka i kroimy w cząstki,
śliwki możemy pokroić na połówki i 2
mandarynki obrane i rozłożone na cząstki, również możemy pokroić na połówki. Te
owoce wkładamy do środka
kaczki.
Kaczkę wkładamy do foliowego rękawa lub do brytfanki z przykryciem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Przed pieczeniem polewamy po wierzchu wyciśniętym
sokiem z pozostałej
mandarynki. Po zawiązaniu folii robimy w niej 10 dziurek np. wykałaczką.Pieczemy na 180 stopni przez 90 minut. Następnie rozdzieramy folię i podpiekamy wierzch przez kilka minut.
Niektórzy nadziewają
kaczkę tuż przed pieczeniem, ale
powiem szczerze, że nie widzę różnicy w smaku, a ten sposób jest po prostu szybszy i łatwiejszy. Generalnie również pieczenie
mięsa w rękawie sprawdza się świetnie.
Co do samego dania to
mięso było miękkie, sos z
kaczki tłusty - co znaczy, że tłuszczyk się dobrze wytopił. Nie zdziwi nikogo jak
powiem, że mężczyźni byli zachwyceni, bo
kaczka to taka trochę
dziczyzna - ma zdecydowanie inny smak od
kurczaka czy
indyka, aromat jest również bardziej intensywny. Samo jej
mięso jest niskokaloryczne - to skórka jest tłusta.
Nie wiem czy w Waszych domach podaje się
kaczkę w Święta, ale warto spróbować. To danie kuchni staropolskiej cenione podczas wielkich biesiad i uroczystości, ponieważ
mięso kaczki uważane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu obok gęsiny.SMACZNEGO SIOSTRY!