Wykonanie
Przygotowałam dziś wspaniałe danie z nowego, pięknego woka, którego otrzymałam od firmy Neoflam, mój niestety dawno już zardzewiał, przyda się za to do czegoś innego a ten ceramiczny posłuży mi długo, długo - wiem, bo wygrałam kiedyś w konkursie patelnię ceramiczną co prawda innej firmy i idealnie się spisuje. Naczynia ceramiczne z powłoką Ecolon są bezpieczne a nawet ekologiczne więc może wkroczę w kierunek zdrowego odżywiania :) ponadto naczynia te się nie wybrzuszają i nie odkształcają podczas użytkowania jak mój stary wok :), mają różną grubość dna oraz
boków co powoduje, że optymalne wykorzystanie ciepła podczas nagrzewania się naczynia.Najważniejsze jednak dla mnie samej jest fakt, że naczynia ceramiczne nie łuszczą się, nic nie odpada podczas gdy smażę nawet na wysokim ogniu, natomiast zwykłe woki z powłoką niby teflonową są zwyczajnie oskubane i śmię wierzyć, że odpryski znalazły się w naszych daniach i brzuszkach! Podoba mi się również to, że brudnej patelni czy woka nie trzeba specjalnie jakoś szorować, nawet nie jest to wskazane. Ja zostawiam wok zalany
wodą z płynem, zjadam obiad i przecieram zwyczajnie miękką stroną gąbki i tyle. Patelnie, woki, gary z tej powłoki są po prostu rewelacyjne :) a teraz zobaczcie co upichciłam! Coś co lubię najbardziej !
Grzyby, które użyłam to pochwiaki wielkopochwowe, które wyglądają jak trujące, mają kształt kulki, są miękkie i po przekrojeniu dopiero widać strukturę małego
grzybka. Zbierane są jako
młode grzybki jeszcze nieotwarte stąd nazwa pochwiaki, rosną w słomie ryżowej w Tajlandii i według mnie nie mają konkretnego smaku, pachną trochę jak
pieczarki.
Kurczak z
grzybami Straw Mushroommojego przepisuSkładniki:400g pochwiaków200g
pieczarek2
filety drobiowe1
czerwona papryka1 duży ząbek
czosnkusok z jednej
limonki1 cm świeżego
imbiru2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru2 łyżki
mąki kukurydzianej3 łyżki Mirinu
pieprz cayenneodrobina
chilidymka lub jasna część
poraolejPrzygotowanie:
Mięso pokroiłam na paski, wymieszałam z
mąką kukurydzianą,
cukrem,
czosnkiem,
imbirem i
sosem sojowym, odstawiłam na 30 minut.
Paprykę pokroiłam w paski,
pieczarki na ćwiartki i pochwiaki na plastry.Rozgrzałam w woku
olej ( ok 2 łyżek ) wrzuciłam marynowane
mięso i często przewracając smażyłam do miękkości. Dodałam warzywa,
grzyby,
sok z limonki i Mirin dalej smażąc, doprawiłam
pieprzem,
chili, dodałam na końcu
por, wymieszałam i podałam z jasminowym
ryżem.Smacznego :)