ßßß Cookit - przepis na Pory smażone z grzybami

Pory smażone z grzybami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms"
Dziś przedstawiam propozycję dodatku do dania głównego w stylu azjatyckim bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Pory smażone z grzybami, niby takie proste danie, a jednak sos sojowy i sake wydobywają z nich niesamowitą głębię. Zawsze zaskakuje mnie intensywność smaków w daniach kuchni japońskiej przy użyciu tak niewielkiej liczby składników. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(4 porcje)
Składniki:
180 g młodych porów lub łodyg dymki
130 g grzybów shiitake (ja użyłam mixu z boczniakami i pieczarkami)
45 ml oleju roślinnego
30 ml sake
30 ml sosu sojowego
shichimi togarashi lub mielonego chili do smaku
Przygotowanie:
Pokrój pora lub dymki na 5-6 cm kawałki, a następnie wzdłuż w paski.
Pokrój grzyby ukośnie lub w plastry na 2-3 cm kawałki.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj grzyby i pory, po czym podsmaż do zarumienienia. Gdy pory zmiękną wlej sake i sos sojowy, następnie podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.
Wyłóż danie do miseczek, posyp mielonym chilli i podawaj z ulubionym daniem głównym w stylu azjatyckim.
Smacznego!
English version
Sauteed leeks and mushrooms
(4 servings)
Ingredients:
180 g baby leeks or spring onions
130 g shiitake mushgrooms (I used oyster and button mushrooms)
45 ml sunflower or vegetable oil
30 ml sake
30 ml soy sauce
shichimi togarashi or chilli pepper – to taste
Preparation:
Cut the leek or spring onions into 5-6 cm pieces and then into strips.
Trim the shiitake mushrooms and then slice diagonally into 2-3 cm pieces.
Heat the oil in a large frying pan. Add the shiitake mushrooms and leeks and brown. When the leeks have softened, add the sake and then the sauce.
Serve with shichimi togarashi or chilli pepper on top.
Enjoy!
Share the post "Aromatyczne pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms"
Źródło:http://karmelowy.pl/aromatyczne-pory-smazone-z-grzybamisauteed-leeks-and-mushrooms