Wykonanie
Share the post "Aromatyczne
pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms"Dziś przedstawiam propozycję dodatku do dania głównego w stylu azjatyckim bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”.
Pory smażone z
grzybami, niby takie proste danie, a jednak
sos sojowy i sake wydobywają z nich niesamowitą głębię. Zawsze zaskakuje mnie intensywność smaków w daniach kuchni japońskiej przy użyciu tak niewielkiej liczby składników. Polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:180 g
młodych porów lub łodyg
dymki130 g
grzybów shiitake (ja użyłam mixu z boczniakami i
pieczarkami)45 ml
oleju roślinnego30 ml sake30 ml
sosu sojowegoshichimi togarashi lub mielonego
chili do smakuPrzygotowanie:Pokrój
pora lub
dymki na 5-6 cm kawałki, a następnie wzdłuż w paski.Pokrój
grzyby ukośnie lub w plastry na 2-3 cm kawałki.Rozgrzej
olej na dużej patelni. Dodaj
grzyby i
pory, po czym podsmaż do zarumienienia. Gdy
pory zmiękną wlej sake i
sos sojowy, następnie podsmaż jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia.Wyłóż danie do miseczek, posyp mielonym
chilli i podawaj z ulubionym daniem głównym w stylu azjatyckim.Smacznego!
English versionSauteed leeks and mushrooms(4 servings)Ingredients:180 g baby leeks or spring onions130 g shiitake mushgrooms (I used oyster and button mushrooms)45 ml sunflower or vegetable oil30 ml sake30 ml soy sauceshichimi togarashi or
chilli pepper – to tastePreparation:Cut the leek or spring onions into 5-6 cm pieces and then into strips.
Trim the shiitake mushrooms and then slice diagonally into 2-3 cm pieces.Heat the oil in a large frying pan. Add the shiitake mushrooms and leeks and brown. When the leeks have softened, add the sake and then the sauce.
Serve with shichimi togarashi or
chilli pepper on top.Enjoy!
Share the post "Aromatyczne
pory smażone z grzybami/Sauteed leeks and mushrooms"