Wykonanie
Opętała mnie mania zimnych ciast:) pomyślałam, że skoro robiłam już pianki, śmietanowce czy kostki to może tym razem zaskoczę Was pasiastym o pięknym fioletowym kolorze torcikiem :)Wiwat zebra:)

przepis własnySkładniki:1kg
sera (użyłam
Jana w kubełku)1/2 kg świeżych
jagód250ml
śmietanki kremówki3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 szklanki
mleka 3,2%1/2 szklanki
wody + opakowanie
żelatyny ( na 2,5l płynu )1 opakowanie
ciastek oreo ( 154g )odrobina
cukru pudru do dekoracjigałązka
poziomkiPrzygotowanie:Należy
ser podzielić na dwie części. Najpierw wykonajmy część białą:Do naczynia przekładamy jedną część
sera, dodajemy do niej dwa
białka ubite na sztywno z połową
cukru (
żółtka odkładamy na później ), następnie ubijamy
śmietankę kremówkę na sztywno i dodajemy do masy serowej. Tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki.Przygotowujemy
jagodową masę:Drugą część
sera umieszczamy w malakserze, dodajemy dwa
żółtka, resztę
cukru,
mleko i połowę
jagód. Wszystko razem miksujemy i odstawiamy.Zagotowujemy
wodę, odstawiamy i dodajemy
żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.Rozdrabniamy w malakserze
ciasteczka oreo, wysypujemy na dno okrągłej blaszki.Do każdej części masy serowej dodajemy po połowie chłodnej
żelatyny, dobrze miksujemy by nie powstały grudki.Połowę fioletowej masy wylewamy na spód
ciasteczek, następnie wlewamy połowę białej masy i znowu fioletowa i biała. Na ostatnią warstwę sypiemy resztę
jagód i chłodzimy w lodówce około 3 godzin. Posypujemy wierzch
cukrem pudrem i dekorujemy gałązką
poziomki.Smacznego :)Dodaję do akcji: