Wykonanie

Za te
lody zabierałam się chyba z dziesięć lat. Przepis na nie (w wersji bez
jagód) pochodzi z Poradnika Domowego z początku lat 90-tych. Bardzo lubię wracać do tych starych przepisów, mam do nich szczególny sentyment. Dlatego kiedy w moim domu pojawiła się kolejna porcja leśnych
jagód, wiedziałam, że zrobię z nich te
lody. Z porcji wychodzi około 1,5 litra
lodów. Ja masę podzieliłam na połowę i do jednej części dałam
truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te
jagodowe.Składniki:2 opakowania
śnieżkiszklanka
śmietanki kremówki3
jajka3/4 szklanki
cukru2 łyżki
wodyszklanka
jagód1,5 szklanki zimnego
mlekaŚnieżki ubić z
mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę.
Cukier i
wodę zagotować. W misce ubijać
jajka na białą puszystą masę, stopniowo dolewając gorący
syrop z
cukru.
Jagody zmiksować. Wszystko razem połączyć i dokładnie zmiksować. Przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika (a najlepiej do dwóch). Wstawić do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmować
lody i miksować chwilkę- im więcej powietrza wtłoczymy w masę, tym
lody będą bardziej puszyste. Czynność powtarzać minimum 4
razy.