Wykonanie
W tym tygodniu, a dokładnie w czwartek, minie rok odkąd pierwszy raz opublikowałam posta na moim blogu. Z tej okazji zapraszam Was na pyszne
lody jagodowe według przepisu Doroty. Polecam!
Składniki:300 ml
śmietanki 30%300 g
jagód (świeżych lub mrożonych)100 ml
wody80 g
cukruSposób przygotowania:1.
Wodę gotujemy z
cukrem. Wrzucamy
jagody i gotujemy całość ok. 2 minut.2.
Jagody zdejmujemy z palnika, wlewamy
śmietankę ,mieszamy. Całość dokładnie miksujemy.3. Kiedy masa ostygnie, to wkładamy ją do lodówki na kilka godzin.4. Następnie przelewamy masę do maszynki do
lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.5. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do
lodów, to nic straconego! Ochłodzoną masę należy wtedy przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki. Poczekać, aż zacznie się zamrażać. Co pewien czas trzeba mieszaninę
lodową wyjmować z zamrażarki miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków
lodu.Smacznego!!!Źródło: Moje wypieki