Wykonanie
Bulka, czy chleb? Z pewnoscia
biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza... kapec! ;) Prawda, ze "ciabatta" i "kapec" brzmia podobnie? Cale szczescie, ze inaczej smakuja ;)Na 2 sztuki:Zaczyn:150 ml letniej
wody3 lyzki letniego
mleka1/2 lyzeczki
suszonych drozdzy1/4 lyzeczki
cukru150 g
maki pszennej bialejCiasto wlasciwe:1/2 lyzeczki
suszonych drozdzy250 ml cieplej
wody1/2 lyzki
oliwy350
maki pszennej bialej1 1/2 lyzeczki
soliNa zaczyn: Wymieszac
mleko i
wode w misce, wsypac
drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut, wsypac
cukier, wymieszac. Wrobic
make, odstawic pod przykryciem na 12 godzin.Ciasto wlasciwe: Wlac
wode do miski, wsypac
drozdze, wymieszac, odstawic na 5 minut,
potem wlac wraz z
oliwa do zaczynu i wymieszac. Dodac
make i sol. Wyrobic bardzo luzne ciasto. Wyrabiac drewnina lyzka w misce, az bedzie odchodzilo od miski. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 3 godziny. Nie skladac! Na blache posypac
make. Ciasto podzielic na 2 czesci. Omaczonym rekoma uformowac dwa podluzne walki o dlugosci ok. 30 cm. Odstawic do wyrosniecia na 20 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C ok. 30 minut.
Przepis z ksiazki "Brot backen" Eric Treuille, Ursula Ferrigno, wyd. Dorling Kindersley 2010