ßßß Cookit - przepis na Böhmische Livanzen (Morawskie liwance)

Böhmische Livanzen (Morawskie liwance)

nazwa

Wykonanie

Rodzaj drozdzowych racuchow o czeskim rodowodzie. Popisowe placuszki mojej tesciowej. Tym razem danie, ktorego nie wykonalam sama...
Dodam jeszcze, ze do czeskiej granicy mamy tylko ok. godziny jazdy samochodem.
Przepyszne, malutkie, takie na jeden kes i bardzo mieciutkie :) Polecam!
Na ok. 20 placuszkow
20 g swiezych drozdzy
20 g cukru
1/2 l mleka
szczypta soli
2 jajka
250 g maki
maslo do smazenia
cukier puder
Drozdze rozetrzec z cukrem, rozprowadzic mala iloscia cieplego mleka. Dodac pozostale skladniki i wyrobic mikserem na jednolite, dosc geste ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem do podwojenia objetosci. Chochelka nabierac niewielkie porcje ciasta i smazyc na zloto z obu stron na rozgrzanym masle. Posypac cukrem pudrem.
Jadamy z jablkowym musem :)
Przepis dopisuje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/09/Bhmische-Livanzen-Morawskie-liwance.html