ßßß


Dla 4 osob:1 limetka10 g korzenia imbiru250 g maki20 g cukru2 lyzeczki sproszkowanego imbiru1/2 lyzeczki soli3 jajka18 g drozdzy150 g masla o temperaturze pokojowejLimetke umyc i zetrzec skorke na drobnej tarce, korzen imbiru obrac i zetrzec na drobnej tarce. Wymieszac z maka, cukrem, sproszkowanym imbirem i sola. Zrobic dolek, wkruszyc drozdze. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto (Bedzie dosc rzadkie). Odstawic po przykryciem na 2 godziny do wyrosniecia (Nie wstawiac w cieple miejsce, gdyz spora ilosc masla moze sie rozpuscic i ciasto doslownie bedzie plywac... wystarczy temperatura pokojowa). Nastepnie przelozyc do foremek (Ja wzielam te od mauffinek, ale prawidlowe wygladaja nieco inaczej). Odstawic ponownie pod przykryciem do wyrosniecia na godzinie. Wstawic do nagrzanego piekarnika w tepmetraurze 190°C (z termoobiegiem- 170°), piec przez 10 minut, nastenie obnizyc temperature do 170°C ( z termoobiegiem- 190°C) i piec jeszcze 15-20 minut.Przepis z: "Schrot&Korn" nr 1/2015