Wykonanie
Pyszne,
drozdzowe, z nieco egzotycznymi dodatkami ;)
Imbir daje im piekny, zolty kolor :)
Dla 4 osob:1 limetka10 g korzenia
imbiru250 g
maki20 g
cukru2 lyzeczki sproszkowanego
imbiru1/2 lyzeczki
soli3
jajka18 g
drozdzy150 g
masla o temperaturze pokojowejLimetke umyc i zetrzec skorke na drobnej tarce, korzen
imbiru obrac i zetrzec na drobnej tarce. Wymieszac z
maka,
cukrem, sproszkowanym
imbirem i
sola. Zrobic dolek, wkruszyc
drozdze. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto (Bedzie dosc rzadkie). Odstawic po przykryciem na 2 godziny do wyrosniecia (Nie wstawiac w cieple miejsce, gdyz spora ilosc
masla moze sie rozpuscic i ciasto doslownie bedzie plywac... wystarczy temperatura pokojowa). Nastepnie przelozyc do foremek (Ja wzielam te od mauffinek, ale prawidlowe wygladaja nieco inaczej). Odstawic ponownie pod przykryciem do wyrosniecia na godzinie. Wstawic do nagrzanego piekarnika w tepmetraurze 190°C (z termoobiegiem- 170°), piec przez 10 minut, nastenie obnizyc temperature do 170°C ( z termoobiegiem- 190°C) i piec jeszcze 15-20 minut.Przepis z: "Schrot&Korn" nr 1/2015