ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedenski z cynamonem

Sernik wiedenski z cynamonem

nazwa

Wykonanie

« Tosty z pieczarkami
Muffiny z czekoladowymi ... »
Przepyszny :) Zebyscie widzieli, jak sie nim zajadalismy :)
Na forme o srednicy 18-20 cm:
Spod:
1/2 szklanki maki
40 g masla
1 lyzka cukru pudru
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 zoltko
Nadzienie:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarozku homogenizowanego
60 g masla
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
lyzeczka ekstraktu waniliowego
3 lyzeczki cynamonu
Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Zagniesc ciasto na spod, uformowac kule i wlozyc do lodowki na pol godziny. Przyzadzic nadzienie: maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac pojedynczo zoltka, nastepnie twarog. Dodac make ziemniaczana i ekstrakt waniliowy. Bialka ubic na sztywna piane i wymieszac lekko lyzka z masa serowa. Ciastem wylepic dno foremki, wylozyc 1/3 nadzienia serowego, posypac 1 lyzeczka cynamonu, ponownie polozyc 1/3 nadzienia i posypac 1 lyzeczka cynamonu. Przykryc reszta masy i posypac 1 lyzeczka cynamonu. wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzine. Wystudzic w piekarniku uchylajac lekko drzwiczki
Przepis z "poradnik Domowy" nr 5/2014
sobota, 26 kwietnia 2014, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/04/Sernik-wiedenski-z-cynamonem.html