ßßß Cookit - przepis na Pure ziemniaczane "Niebo i ziemia" (Kartoffelpure Himmel ...

Pure ziemniaczane "Niebo i ziemia" (Kartoffelpure Himmel ...

nazwa

Wykonanie

Taka poetycka nazwe nosi "zwykle" ziemniaczane pure. Ziemniaki to zapewne ziemia, a jablko to niebo? ;) Nie wiem, nie doczytalam, skad sie ta nazwa wziela. Fakt jednak jest taki, ze to nie jest "zwykle" ziemniaczane pure. Jadlam kiedys takie przepyszne w restauracji przy hotelu w naszej okolicy. I "rozplynelam sie" nad tym daniem... a potem postanowilam to samo odtworzyc w domu- zapewniam: rownie dobre!
Dla 4 osb:
1 kg kartofli- odmiana"maczna"
sol
250 ml mleka
3-4 lyzki masla
mielona galka muszkatalowa
3 czerwone jablka np. Elstar
majeranek
50 g bekonu
Ziemniaki obrac, pokroic w kawalki i ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie. W tym czasie podsmazyc na 2 lyzkach masla jablka posiekane na osemki. Pod koniec smazenia posypac majerankiem (wzielam suszony ok. 1 lyzka) Bekon posiekac w paski i przesamzyc, wyjac z tluszczu. Czesc jablek posiekac na drobno, a reszte odstawic do dekoracji. Kartofle, odcedzic utluc tluczkiem lub przepuscic prze prase do ziemniakow. Mleko ogrzac z 1-2 lyzkami masla. Mleko z maslem wlac do kartofli ubijajac trzepaczka. Dodac drobno posiekane jablka i bekon i wymieszac. Doprawic do smaku galka muszkatalowa.
Podawac ze smazonymi malymi kielbaskami (mialam norymberskie) i ze smazona cebula :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Pure-ziemniaczane-Niebo-i-ziemia-Kartoffelpure.html