ßßß Cookit - przepis na "Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym

"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Himmel und Erde to klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo proste, szybkie, syte i pożywne danie do przygotowania z tanich i popularnych składników. Są to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym. Delikatny słodko- kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki. Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem, która dopełnia całość smakowo. Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel" odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa, natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków. Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii, Westwalii i Dolnej Saksonii, ale również w kuchni śląskiej. Bardzo polecam, bo jest to naprawdę przesmaczne jedzonko.
Składniki na 2 porcje:
500 g ziemniaków
1/4 szklanki mleka
sól, gałka muszkatałowa
1 łyżka masła
300 g kaszanki
1 cebula
1 łyżka mąki
kilka plastrów boczku
4 jabłka
100 ml soku z jabłek
majeranek
Wykonanie:
przygotuj puree ziemniaczane. Ugotowane, odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem, dodaj podgrzane mleko, masło oraz przyprawy. Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree
jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym, dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości. Zblenduj, by powstał mus jabłkowy
cebulę pokrój w piórka, boczek w kostkę i podsmaż na rumiano
kaszankę pokrój na 1-cm plastry, obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni, jednocześnie będzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia
ułóż na talerzu kolejno: puree ziemniaczane, mus jabłkowy, kaszanka i cebula z boczkiem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
UWAGI: istnieje wiele sposobów podania tego dania np. mus jabłkowy jest często wymieszany z puree ziemniaczanym, a kaszanka jest przysmażona i podana w całości
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/himmel-und-erde-kaszanka-na-puree.html