Wykonanie
Himmel und Erde to klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo proste, szybkie, syte i pożywne danie do przygotowania z tanich i popularnych składników. Są to przysmażone plasterki
kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z
musem jabłkowym. Delikatny słodko- kwaśny
mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej
kaszanki. Całość przybrana jest smażoną
cebulką z
boczkiem, która dopełnia całość
smakowo. Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel" odpowiada
jabłkom zerwanym z drzewa, natomiest "Erde" odnosi się do
ziemniaków. Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii, Westwalii i Dolnej Saksonii, ale również w kuchni śląskiej. Bardzo polecam, bo jest to naprawdę przesmaczne jedzonko.
Składniki na 2 porcje:500 g
ziemniaków1/4 szklanki
mlekasól, gałka muszkatałowa1 łyżka
masła300 g
kaszanki1
cebula1 łyżka
mąkikilka plastrów
boczku4
jabłka100 ml soku z
jabłekmajeranekWykonanie:przygotuj puree ziemniaczane. Ugotowane, odcedzone
ziemniaki ubij tłuczkiem, dodaj podgrzane
mleko,
masło oraz
przyprawy. Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree
jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki, zalej
sokiem jabłkowym, dodaj
majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości. Zblenduj, by powstał
mus jabłkowycebulę pokrój w piórka,
boczek w kostkę i podsmaż na rumiano
kaszankę pokrój na 1-cm plastry, obtocz w
mące (nie będzie pryskać na patelni, jednocześnie będzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienieniaułóż na talerzu kolejno: puree ziemniaczane,
mus jabłkowy,
kaszanka i
cebula z
boczkiemŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI: istnieje wiele sposobów podania tego dania np.
mus jabłkowy jest często wymieszany z puree ziemniaczanym, a
kaszanka jest przysmażona i podana w całości