Wykonanie
Ostatnio M postanowił zrobić mi obiad. Pozwolił mi tylko zrobić
sałatkę :)Uznałam, że widocznie też potrzebuje się czasem 'wyżyć kulinarnie'.Czas przygotowania : ok 30minSkładniki (na 2 porcje):- 3-4 średniej wielkości
ziemniaki-
sól do smaku- ok 1 łyżki
masła- ok 50 ml
mleka-
cebulka smażona-
przyprawa do ziemniakówWszystkie składniki można dawać według własnych upodobań
smakowych.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. Ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Odlej
wodę, do
ziemniaków dodaj
masło,
sól i
mleko. Następnie dodaj smażoną
cebulkę (może być samemu usmażona lub gotowa) i
przyprawę do ziemniaków (nie jest to niezbędny składnik krychanych pyrek)
Całość rozdrobnij/ utłucz (rozkrychaj? nie mam pojęcia jak to się odmienia).
Smacznego :)Pyrki uwielbiam, tak samo jak mój M, który pochodzi z Pyrlandii. Nie spodziewałam się takiego fajnego smaku po zwykłych tłuczonych ziemniakach. Szczerze powiedziawszy, to nigdy nie przepadałam za nimi, bo kojarzyły mi się ze szkolną stołówką. A tam
ziemniaki były paskudne. Teraz będą jednak częstszym gościem na naszym
stole.Poza krychanymi pyrkami była też
polędwica wieprzowa w ziołach.