ßßß Cookit - przepis na Krychane pyrki

Krychane pyrki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio M postanowił zrobić mi obiad. Pozwolił mi tylko zrobić sałatkę :)
Uznałam, że widocznie też potrzebuje się czasem 'wyżyć kulinarnie'.
Czas przygotowania : ok 30min
Składniki (na 2 porcje):
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- sól do smaku
- ok 1 łyżki masła
- ok 50 ml mleka
- cebulka smażona
- przyprawa do ziemniaków
Wszystkie składniki można dawać według własnych upodobań smakowych.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części. Ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Odlej wodę, do ziemniaków dodaj masło, sól i mleko. Następnie dodaj smażoną cebulkę (może być samemu usmażona lub gotowa) i przyprawę do ziemniaków (nie jest to niezbędny składnik krychanych pyrek)
Całość rozdrobnij/ utłucz (rozkrychaj? nie mam pojęcia jak to się odmienia).
Smacznego :)
Pyrki uwielbiam, tak samo jak mój M, który pochodzi z Pyrlandii. Nie spodziewałam się takiego fajnego smaku po zwykłych tłuczonych ziemniakach. Szczerze powiedziawszy, to nigdy nie przepadałam za nimi, bo kojarzyły mi się ze szkolną stołówką. A tam ziemniaki były paskudne. Teraz będą jednak częstszym gościem na naszym stole.
Poza krychanymi pyrkami była też polędwica wieprzowa w ziołach.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2012/11/krychane-pyrki.html