Wykonanie
"Aus der Bahn, Kartoffelnschmarrn!"- takie zawolanie odpowiada w wolnym przekladzie mniej wiecej polskiemu: "Z
drogi sledzie, bo krol jedzie!". Wolaja tak oczywiscie dzieci w zabawie. Jak do tej
pory myslalam, ze Kartoffelschmarrn powstal tylko na uzytek tego zawolania. Jakie bylo moje zdziwienie, gdy synek pewnego dnia po przyjsciu z przedszkola opowiadal, ze robil i jadl Kartoffelshmarrn! Zaciekawiona postanowilam sie dowiedziec coz to takiego. Otoz to rodzaj
pure ziemniaczanego odsmazanego na patelni. Podaje sie jako dodatek do obiadu, lub jako samodzielne danie z dodatkiem
jablkowego musu. W tej drugiej wersji Kartoffelschmarrn goscil dzis na na naszych talezach. Okazal sie calkiem zjadliwym ;)Dla 2 osob:500 g
kartofli1
cebula1 lyzka
maslasol
Kartofle wyszorowac i ugotowac w mundurkach. Obrac z lupin i przepuscic przez praske.
Cebule obrac, posiekac w polkrazki. Podsmazyc na
masle, dodac
kartofle i usmazyc na rumiano.