ßßß Cookit - przepis na Hamburger w bekonie

Hamburger w bekonie

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 16 czerwca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Hamburger w bekonie to tradycyjne mięso wieprzowe uformowane bardziej na formę kotletów mielonych obiadowych aniżeli na kształt kotletów do tradycyjnych hamburgerów, lecz także i te hamburgery można podawać w bułce z sałatą, pomidorem i np. ostrym sosem .
dwa średnie ziemniaki – najlepiej jak znajdziecie słodką odmianę ziemniaków
450g mięsa mielonego wieprzowego
jedno średniej wielkości jabłko
dwie łyżeczki przyprawy cajun (możecie przygotować samemu lub też kupić gotową mieszankę)
cztery średniej wielkości cebule
kilka gałązek świeżej zielonej kolendry
8 do 12 plastrów bekonu
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności należy zagotować lekko osoloną wodę a następnie wrzucić do niej obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Ugotowane i odcedzone ziemniaki należy odparować i ubić ubijaczką do ziemniaków i odstawić na bok.
Następnie jabłko należy przekroić na pół, wydrążyć ze środka gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce bezpośrednio do garnka z ziemniakami.
Cebule obieramy z suchych łusek i drobno siekamy i dorzucamy do garnka z ziemniakami i jabłkiem.
Następnie do garnka dorzucamy surowe mięso mielone.
Gałązki kolendry szatkujemy i dorzucamy do garnka, a także doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Następnie formujemy od 4 do 6 kotletów i odkładamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmujemy hamburgery z lodówki i owijamy je plastrami bekonu: jeden w poprzek i jeden w zdłuż -jeżeli hamburgery będą się kleić to obtoczcie je w odrobinie mąki.
Następnie układamy gotowe hamburgery w bekonie na ruszcie rozgrzanego grillu i smażymy po około 20 minut z każdej strony – do czasu aż plastry bekonu ładnie się zarumienią.
W trakcie smażenia, można hamburgery z obu stron posmarować odrobiną oleju.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania z grilla:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/06/16/hamburger-w-bekonie