Wykonanie
By MagicPot, 16 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Hamburger w
bekonie to tradycyjne
mięso wieprzowe uformowane bardziej na formę kotletów mielonych obiadowych aniżeli na kształt kotletów do tradycyjnych hamburgerów, lecz także i te hamburgery można podawać w
bułce z
sałatą,
pomidorem i np.
ostrym sosem .dwa średnie
ziemniaki – najlepiej jak znajdziecie słodką odmianę
ziemniaków450g
mięsa mielonego wieprzowegojedno średniej wielkości
jabłkodwie łyżeczki
przyprawy cajun (możecie przygotować samemu lub też kupić gotową mieszankę)cztery średniej wielkości
cebulekilka gałązek świeżej
zielonej kolendry8 do 12 plastrów
bekonuprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy zagotować lekko osoloną
wodę a następnie wrzucić do niej obrane i pokrojone w ćwiartki
ziemniaki. Ugotowane i odcedzone
ziemniaki należy odparować i ubić ubijaczką do
ziemniaków i odstawić na bok.Następnie
jabłko należy przekroić na pół, wydrążyć ze środka gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce bezpośrednio do garnka z
ziemniakami.
Cebule obieramy z suchych łusek i drobno siekamy i dorzucamy do garnka z
ziemniakami i
jabłkiem.Następnie do garnka dorzucamy surowe
mięso mielone.Gałązki
kolendry szatkujemy i dorzucamy do garnka, a także doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.Następnie formujemy od 4 do 6 kotletów i odkładamy na godzinę do lodówki.Po godzinie wyjmujemy hamburgery z lodówki i owijamy je plastrami
bekonu: jeden w poprzek i jeden w zdłuż -jeżeli hamburgery będą się kleić to obtoczcie je w odrobinie
mąki.Następnie układamy gotowe hamburgery w
bekonie na ruszcie rozgrzanego grillu i smażymy po około 20 minut z każdej strony – do czasu aż plastry
bekonu ładnie się zarumienią.W trakcie smażenia, można hamburgery z obu stron posmarować odrobiną
oleju.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania z grilla: