Wykonanie
Po prostu pierniki- te ktore robie od zeszlego roku. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki, pewnie wszystkim doskonale znanego. http://mojewypieki.blox.pl/html
![](/Data/Images/zkartoflanegopola.blox.pl\2010_slash_11_slash_Pierniki/l/698228440.jpg)
Robienie piernikow sprawia wiele frajdy mojemu
synkowi, a
moze wiecej ich jedzenie? ;) Wczoraj zjadl ich niezliczona ilosc ;) A dzis od samego rana tez juz sporo "zaliczyl" ;) Pierniki bardzo rosna, sa grube i mieciutkie :) Radze na balszce zrobic spore odstepy, bo inaczej zrastaja sie ze
soba.Pierniki robilam z
polowy skladnikow, dlatego zmienilam nieco z
jajkami, wzielam po prostu trzy cale
jajka i ubilam, bez dzielenia.Składniki:1 kg
mąki8
żółtek3
białka1,5 szklanki
cukru (dałam troche mniej)3 łyżki
kakao200 ml gęstej, kwaśnej
śmietany3 łyżeczki
sody4 łyżeczki przypraw (2
cynamonu, 1
goździków, 1/2
kawy rozpuszczalnej, 1/2
pieprzu), można dodać
przyprawę do pierników - ja dalam)1 kostka masła/margaryny (250 g) - dalam
maslo1 słoik
miodu (400 g)Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z
mąką w dużej misce, odstawić.
Miód zagotować z
przyprawami, odstawić, włożyć
masło, poczekać aż się rozpuści, a
potem wystygnie. W
śmietanie rozpuścić
sodę, odstawić -
śmietana zwiększy swą objętość (powinna
mieć temperaturę pokojową).
Jajka ubić z
cukrem na puszysta mase. Ubite
jaja wlewać do
mąki i delikatnie wymieszać, wlać
miód i dalej mieszać. Na koniec dodać
śmietanę z
sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczenia:Ciasto podsypać
mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać
maką. Ciasto mocno sie kleji.Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 10 minut).* pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe,
potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemnikuA oto piernikowa rodzinka, ktora zrobil moj synek: mama, tata i synek.
![](/Data/Images/zkartoflanegopola.blox.pl\2010_slash_11_slash_Pierniki/l/283710032.jpg)
A tutaj zdjecie ozdobionych piernikow z zeszlego roku, w tym roku jeszcze sie za to nie wzielam. Inwencji wielkiej zwykle nie mam, przyznam, ze niezybt to ozdabianie lubie.
![](/Data/Images/zkartoflanegopola.blox.pl\2010_slash_11_slash_Pierniki/l/1756067801.jpg)
Obok piernikow sa jeszcze
cynamonowe gwiazdki, ktore pieke co roku. Pewnie upieke znow juz niedlugo :)