ßßß
            
        
Robienie pierniczków jest dwuetapowe. Dzięki temu z pewnością nie jest męczące :) Przepis znaleziony na Moich Wypiekach .Składniki:- 1 kg przesianej mąki pszennej + do podsypywania,- 3 łyżki kakao,- 250 g masła,- 3 białka,- 8 żółtek,- 1 i 1/3 szklanki cukru,- 400 g miodu,- 200 ml śmietany 18%,- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (lub 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu) - ja dodałam 4 łyżeczki przyprawy plus 1/2 łyżeczki kawy.I dzień: mąkę (1 kg) i kakao przesiewamy, dokładnie mieszamy. Miód podgrzewamy z przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy. Dodajemy do niego masło i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Zostawiamy do przestudzenia. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy i zostawiamy (śmietana zwiększy objętość). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a pod koniec po jednym żółtku. Do mąki z kakao dodajemy ubite jajka, delikatnie mieszamy. Dodajemy miód z przyprawami i masłem, a na końcu śmietanę z sodą. Wszystko mieszamy w dużej misce. Ciasto przykrywamy i wstawiamy do chłodnego miejsca (piwnicy, lodówki). Zostawiamy na 24 godziny. Ciasto będzie rzadkie, ale z upływem czasu zgęstnieje.II dzień: blat/stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy partiami na grubość ok. 3-4 mm (najlepsze są te grubsze, bardziej puchate). Wykrawamy ulubione kształty (podsypujemy mąką). Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 7-12 minut (u mnie piekły się równe 6 minut, z termoobiegiem). Można wstawiać 2-3 blachy naraz. Upieczone pierniczki studzimy na kratce, a następnie umieszczamy w puszce.
Uwaga! Pierniczki powinny leżakować ok. 14 dni. Po upieczeniu są mięciutkie, potem lekko twardnieją, ale nadal zachowują miękkość. Po 14 dniach są idealne. Smacznego!!!
