ßßß
            
        
Składniki:-1 kg mąki pszennej– 8 żółtek– 3 białka– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków– 3 łyżki kakao– 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej– 3 łyżeczki sody oczyszczonej– 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika– 250 g masła– 400 g mioduWykonanie:Dzień przed pieczeniemKakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.W dniu pieczeniaCiasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Pierniczki polukrować lub ozdobić.
