Wykonanie
            Od dawna chciałam zrobić takie nadziewane pierniczki. Pewnie bym ich znowu nie zrobiła gdyby nie Edytka . Okazało się, że ona też miała ochotę na tego typu 
słodycze. Postanowiłyśmy więc, że zrobimy je razem. Edytka znalazła przepis na 
Cynamonowym Pyle i umówiłyśmy się na wspólne pierniczkowanie. Niestety nie zawsze wychodzi tak jak planowaliśmy i Edytka musiała zrezygnować. Dlatego ten wpis jest specjalnie dla Niej. Dziękuję za znalezienie kolejnego super przepisu i za miłe pogaduchy.Co do pierniczków, to są niezwykle miękkie i nie muszą leżakować. Zrobiłam błąd z polewą i zamiast samej 
czekolady, wymieszałam ją pół na pół z kremówką. Chciałam uniknąć twardej polewy, a zamiast tego mam mażące się pierniczki ;)

Składniki (na ok 30 sztuk):100 g 
miodu1,5 łyżeczki 
przyprawy do piernika65 g 
masła50 ml gęstej, kwaśnej 
śmietany0,5 łyżeczki 
sody250g 
mąki1 łyżka 
kakao1 
białko1/4 szklanki 
cukru2 
żółtkapowidła śliwkowe
Wykonanie:
Miód zagotować 
przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać 
masło. Wymieszać, aż 
masło całkowicie się rozpuści. 
Sodę wymieszać ze 
śmietaną. 
Mąkę wymieszać z 
kakao. 
Białko ubić na sztywno. Dodać 
cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym 
żółtku cały czas ubijając. Następnie dodać 
mąkę i delikatnie wymieszać całość. Wlać 
miód i 
śmietanę. Zmienić ubijaczkę na mieszadło i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 24 godziny. (moje stało około 60 godzin. najpierw przez 36 godzin w lodówce, a 
potem na blacie).Stolnice obsypać 
mąką. Ciasto rozwałkować na około 3-4 mm. Delikatnie wycisnąć foremką obrys (nie przecinając ciasta). Nałożyć odrobinę powideł. Okrągłą foremką (większą niż 
serce) wyciąć ciasto. Okrągłą część nałożyć na powidła. Ponownie wziąć foremkę w kształcie 
serca. Wyciąć pierniczek tak, aby powidła były w środku. Obydwie warstwy ciasta złączą się podczas wycinania. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 5 - 8 minut (moje potrzebowały około 10) w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki można polać 
czekoladą.
