Wykonanie
            Święta zbliżają się wielkimi krokami...

Jest to mój ulubiony przepis na pierniczki, ponieważ wystarczą dwa dni i pierniczki gotowe ;-) Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Najbardziej mi smakuje wersja z nadzieniem z 
powideł śliwkowych. Trzeba ich spróbować! Inspiracja zaczerpnięta stąd ;) POLECAM :)

Wychodzą rewelacyjne ;-) Można je polukrować lub polać 
czekoladą :) Nie 
powiem Wesołych Świąt, bo jeszcze za wcześnie. Ale można się już wczuć w świąteczny klimat. Na Wrocławskim rynku jarmark już stoi i kusi świątecznymi przysmakami i ozdobami :)


Składniki:1 kg 
mąki400 g płynnego 
miodu8 
żółtek3 
białka1 szklanka 
cukru200 ml 
śmietany o temperaturze pokojowej2 opakowania przypraw do piernika1 kostka 
masła3 łyżki 
kakao3 łyżeczki 
sodyDodatkowo:Słoiczek 
powideł śliwkowychSkładniki na 
lukierPosypki dekoracyjneEwentualnie składniki na 
polewę czekoladową (przepis na polewę tutaj)


Dzień wcześniej:
Miód zagotować z 
przyprawami, odstawić, włożyć 
masło, przykryć i odczekać, aż się rozpuści.W 
śmietanie rozpuścić 
sodę i odstawić do zwiększenia objętości. 
Białka ubić z 
cukrem, dodawać po jednym 
żółtku cały czas ubijając. 
Mąkę przesiać i wymieszać z 
kakao. Dodać ubite 
jajka delikatnie mieszając. Dodać 
miód, wymieszać. Na koniec dodać 
śmietanę. Całość zagnieść, przykryć i odstawić na 24h w chłodne miejsce.Na następny dzień:Stolnicę posypać 
mąką. Ciasto rozwałkować dosyć grubo (3-4 mm) i wykrawać pierniczki.Do pierniczków z nadzieniem używam dużych foremek w kształcie gwiazdek. Wykrawać, na środek umieścić łyżeczkę powideł, zakleić drugą gwiazdką. Delikatnie zlepić brzegi, a następnie przygnieść końcówką widelca, tworząc ładny wzorek.Układać pierniczki na wyłożoną papierem blachę.Pierniczki z nadzieniem piec ok. 10 min w 180 stopniach, bez nadzienia 7 minut.Pierniczki można posmarować przed pieczeniem 
białkiem.Ja osobiście swoje lukruję lub ozdabiam 
polewą czekoladową ;-)Smacznego!



