Wykonanie
            Pyszne grube i przede wszystkim miękkie pierniki, które najlepiej zrobić parę tygodni przed Świętami, i przechowywać w szczelnym pojemniku. Można je później ładnie zapakować jako prezent albo postawić na 
stole………….PYSZNE GRUBE PIERNIKISkładniki:1 kg 
mąki pszennej6 
żółtek3 
białka1 i 1/3 szklanki 
cukru3 łyżki 
kakao200 ml 
śmietany3 łyżeczki 
sodyprzyprawę do pierników1 kostka 
masła1 słoik 
miodu (400 g)1. w dużej misce wymieszać 
kakao z 
mąką, odstawić.2. 
miód zagotować z 
przyprawami, odstawić, włożyć 
masło, poczekać aż się rozpuści i wystygnie.3. w 
śmietanie rozpuścić 
sodę, odstawić aż 
śmietana zwiększy swą objętość4. 
białka ubić na pianę, dodać 
cukier, ubijać, dodawać 
żółtka.5. ubite 
jaja wlewać do 
mąki i delikatnie wymieszać, wlać 
miód i dalej mieszać. Na koniec dodać 
śmietanę z 
sodą.6. odstawić na 24 godziny,7. ciasto rozwałkować podsypując 
mąką na grubość ok 3 cm i wykrawać pierniczki,8. wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,9. piec 15 minut w temperaturze 150 stopni C, udekorować według uznania