ßßß Cookit - przepis na Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

nazwa

Wykonanie

To już naprawdę ostatni dzwonek na upieczenie pierniczków. O przygotowaniu dzisiejszych myślałam już od dawna, ponieważ przepis na pierniczki alpejskie jest bardzo popularny na blogach kulinarnych. W tym roku w końcu je upiekłam i nie żałuję, ponieważ są takie, jak je opisywano: od razu miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Powiedziałabym, że to skrzyżowanie ciasta biszkoptowego z piernikowym. Co prawda są dość drogie i czasochłonne (przygotowanie ich zajmuje dwa dni, a z podanych proporcji wyszło mi ok. 200 ciasteczek), ale jest to przepis wart polecenia. Dzień przed świętami zamierzam oblać je czekoladą i przełożyć dżemem - takie są podobno jeszcze lepsze. Zachęcam do ich upieczenia nawet na dwa dni przed Wigilią. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj na ok. 200 małych pierniczków:
1 kg mąki,
8 żółtek,
3 białka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
3 łyżki kakao,
200 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej),
3 łyżeczki sody,
2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka imbiru, łyżeczka goździków, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika),
250 g masła,
400 g miodu
Dzień przed pieczeniem:
Przesiać mąkę i kakao, wymieszać. Odstawić. Miód zagotować z przyprawami (ja zrobiłam to w kąpieli wodnej), dodać masło i poczekać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Do śmietany dodać sodę, wymieszać - śmietana zwiększy objętość. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie miksować dalej, dodając po łyżce cukru - ma powstać gęsta, błyszcząca masa. Dodać żółtka, wymieszać. Masę jajeczną wlać do mąki z kakao, delikatnie wymieszać. Dodać miód, wymieszać, dodać śmietanę i znów dokładnie wymieszać całość (przyda się duża miska i duża łyżka, bo ciasta jest sporo). Ciasto będzie raczej rzadkie i nie będzie nadawało się jeszcze do wałkowania. Należy odstawić je do lodówki na 24 godziny - w tym czasie zgęstnieje.
Dzień pieczenia:
Ciasto dzielić na części, kolejno rozwałkować podsypując mąką (wałkujemy na grubość 3-5 mm; jeśli chcemy przekładać ciastka dżemem, powinny być jednak cieńsze). Wykrawać pierniczki, układać na blaszce w małych odstępach. Piec w 180 stopniach ok. 7-12 minut. Po upieczeniu oblać lukrem, czekoladą, przełożyć dżemem lub dowolnie udekorować.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/12/pierniczki-alpejskie.html