Wykonanie
To już naprawdę ostatni dzwonek na upieczenie pierniczków. O przygotowaniu dzisiejszych myślałam już od dawna, ponieważ przepis na pierniczki alpejskie jest bardzo popularny na blogach kulinarnych. W tym roku w końcu je upiekłam i nie żałuję, ponieważ są takie, jak je opisywano: od razu miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Powiedziałabym, że to skrzyżowanie ciasta
biszkoptowego z piernikowym. Co prawda są dość drogie i czasochłonne (przygotowanie ich zajmuje dwa dni, a z podanych proporcji wyszło mi ok. 200
ciasteczek), ale jest to przepis wart polecenia. Dzień przed świętami zamierzam oblać je
czekoladą i przełożyć
dżemem - takie są podobno jeszcze lepsze. Zachęcam do ich upieczenia nawet na dwa dni przed Wigilią. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj na ok. 200 małych pierniczków:1 kg
mąki,8
żółtek,3
białka,1 i 1/2 szklanki
cukru,3 łyżki
kakao,200 ml kwaśnej
śmietany (w temperaturze pokojowej),3 łyżeczki
sody,2 łyżeczki
cynamonu, łyżeczka
imbiru, łyżeczka
goździków, 1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (
przyprawy można zastąpić
przyprawą do piernika),250 g
masła,400 g
mioduDzień przed pieczeniem:Przesiać
mąkę i
kakao, wymieszać. Odstawić.
Miód zagotować z
przyprawami (ja zrobiłam to w kąpieli
wodnej), dodać
masło i poczekać, aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Do
śmietany dodać
sodę, wymieszać -
śmietana zwiększy objętość.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie miksować dalej, dodając po łyżce
cukru - ma powstać gęsta, błyszcząca masa. Dodać
żółtka, wymieszać. Masę jajeczną wlać do
mąki z
kakao, delikatnie wymieszać. Dodać
miód, wymieszać, dodać
śmietanę i znów dokładnie wymieszać całość (przyda się duża miska i duża łyżka, bo ciasta jest sporo). Ciasto będzie raczej rzadkie i nie będzie nadawało się jeszcze do wałkowania. Należy odstawić je do lodówki na 24 godziny - w tym czasie zgęstnieje.Dzień pieczenia:Ciasto dzielić na części, kolejno rozwałkować podsypując
mąką (wałkujemy na grubość 3-5 mm; jeśli chcemy przekładać
ciastka dżemem, powinny być jednak cieńsze). Wykrawać pierniczki, układać na blaszce w małych odstępach. Piec w 180 stopniach ok. 7-12 minut. Po upieczeniu oblać lukrem,
czekoladą, przełożyć
dżemem lub dowolnie udekorować.