Wykonanie
Sałatka warzywna z
kurczakiem to doskonałe samodzielne danie podawaneletnią
porą zamiast obiadu. To również świetna propozycja na kolację.
Dowolnie dobrane składniki dają możliwość tworzenia różnych kombinacji
smakowych.Wszystko zależy od tego , co zaplanujemy wcześniej lub mamy akurat w tym momencie w lodówce.
Mięso z kurczaka można przygotować wcześniej ,a można również użyć kawałki, które zostają z obiadu.Może być gotowane, pieczone lub grillowane.Wykończeniem sałatki może być prosty
sos winegret lub dresing
jogurtowy .Przygotowałam dwie wersje smakowe.
Składniki:
pierś z kurczaka upieczona w pergaminie z
przyprawą czosnkową2 kromki
chleba2 łyżki
oliwy /lub
olej czosnkowy/1 ząbek
czosnkukilka liści
zielonej sałatyłodyżka
selera naciowego /sałatkowego/2
pomidoryświeży
tymianek1 łyżka startego
parmezanusól i
pieprz do smaku
sos jogurtowy100 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
mioduzmiażdżony ząbek
czosnku świeży tymianek/do smaku/
sól i
pieprz do smakuWszystkie składniki wymieszać na jednolity sos.
sos winegretsos :4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
musztardyząbek czosnku/zmiażdżony/W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki , zamknąć i potrząsać rytmicznie do uzyskania jednolitej emulsji. Można doprawić do smaku
solą i szczyptą
cukru.
-Kromki
chleba pokroić w kostkę .-Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy dodać zmiażdżony ząbek
czosnku.-Pokrojony chlebek delikatnie podsmażyć na grzanki.-Przełożyć na papierowy ręcznik.-
Mięso rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki.-Warzywa umyć.
Pomidory pokroić na ósemki,
seler obrać i pokroić na małe kawałki.- W misce lub salaterce rozłożyć liście sałatki .-Polać połową
sosu jogurtowego ,ułożyć kawałki
kurczaka, pokrojone warzywa ,doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i pozostałym sosem.-Wierzch posypać grzankami i
startym serem, udekorować świeżymi listkami
tymianku.