Wykonanie
Placek z
mąki z
ciecierzycy to wypiek wytrawny o dość specyficznym, lekko "
orzechowym"i mocno wyczuwalnym
cieciorkowym smaku , chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku.Ciecina pochodzi z Włoch /Liguria/ .Po upieczeniu należy go wystudzić, a następnie pokroić w kwadraty , i podawać jako przekąskę / z dodatkami lub samodzielnie/ , choć jest wielu zwolenników jadania placka na ciepło.Upiekłam go z czystej ciekawości ,a przy okazji uszczupliłam nieco moje zapasy
mąki z
ciecierzycy.
Do pieczenia tego placka używa się niskiej, żeliwnej patelni, ale ja upiekłam go w prostokatnej blaszce aluminiowej i też się udał. Do farinaty można dodać różne
przyprawy /tradycyjna to
rozmaryn i kmin/ oraz inne, dowolne składniki np. warzywa. Pierwsza próba, to klasyczna tradycyjna farinata ,a w planie mam przygotowanie wersji wzbogaconej z warzywami , którą nazywa się omletem bez jaj/frittata senza uova/.Składniki : / na okrągła blaszkę śr.24 cm/
200 g
maki z
ciecierzycyok. 500 ml
wody3-4 łyżki
oliwy z oliwekkilka listków rozdrobnionego
rozmarynu1/2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiegook. 1 łyżeczka
solipieprz do smakuWykonanie:-
Mąkę dokładnie wymieszać z ciepłą
wodą /mieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek/.-Dodać
oliwę ,
sól i odstawić na kilka godzin pod przykryciem/ w temp. pokojowej/.Ciasto jest bardzo rzadkie /niczym na naleśniki/.-Po upływie min. 4 godzin ciasto wymieszać , dodać
przyprawy i przelać do lekko natłuszczonej formy /okrągła lub prostokątna/.Ciasto powinno miec wysokośc ok. 1 cm.-Wstawić do gorącego piekarnika/0k. 200 st.C/ i piec ok.30-40 min.-Ciasto powinno stężeć , a wierzch ładnie przyrumienić się.