ßßß Cookit - przepis na Małe podpłomyki z mąki z ciecierzycy

Małe podpłomyki z mąki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci malego placka.
Podstawowymi składnikami są woda, mąka i sól.
Ja zrobiłam podpłomyki z mąki z ciecierzycy. To moje pierwsze podejście do tego wypieku więc pierwsze placuszki odbiegały ksztaltem od ideału, ale już kolejne wyszły ładne i kształtne.
Składniki (mała porcja):
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia bg
- sól
- pieprz
- szczypta chili w proszku
- oliwa do pieczenia
W miseczce łączymy suche składniki, dodajemy wodę i dokladnie mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Pieczemy z obu stron na patelni wysmarowanej oliwą.
Podpłomyki można podawać np na słodko z miodem, dżemem lub sosem na wytrwanie.
Źródło:http://jemy-rozdzielnie.blogspot.com/2014/05/mae-podpomyki-z-maki-z-ciecierzycy.html