ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

Pasta do chleba z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Czosnek pod wpływem pieczenia staje się słodkawy, zupełnie tracąc ostrość. Czasem wrzucam kilka ząbków do piekarnika przy okazji pieczenia chleba albo mięsa - żeby mieć do późniejszego wykorzystania - możliwości jest wiele. Ta pasta jest świetna, koniecznie z rozmarynem [świeżo posiekanym albo oliwą rozmarynową]. Sama ciecierzyca byłaby dość mdła, trzeba ją jakoś "podkręcić" - tu jest pieczony czosnek i rozmaryn.
To nie koniec dań z ciecierzycą, stay tuned.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
4 ząbki pieczonego czosnku
2 łyżki oliwy aromatyzowanej rozmarynem albo 2-3 łyżki oliwy + 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
sól, pieprz
2-3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
Wykonanie:
Na początek kilka czynności wstępnych. Oliwę aromatyzowaną rozmarynem otrzymamy w bardzo prosty sposób - wystarczy do butelki (albo słoiczka) wrzucić suszony rozmaryn, a jeszcze lepiej świeży, odstawić na co najmniej kilka dni, co jakiś czas potrząsać butelką - oliwa stanie się aromatyczna, rozmarynowa. Do tego przepisu wykorzystamy tylko 2 łyżki, ale ona ma wręcz nieograniczone zastosowanie.
Ząbki czosnku - nieobrane, rozdzielone od siebie, trzeba upiec w piekarniku. Nie opłaca się piec dwóch ząbków - upiecz od razu 20-30 sztuk, bo taki miękki czosnek idealnie pasuje do świeżej bagietki, rozsmarowany na niej, polany odrobiną oliwy - na przykład rozmarynowej. Czosnek piecze się w temp. 180 st. C przez 15-20 minut. Musi być bardzo miękki w środku.
Ciecierzyca: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy to mniej więcej pół szklanki suchej. Suchą ciecierzycę trzeba namoczyć na noc [10-12 h] w nieosolonej wodzie, a następnie - w tej samej wodzie - ugotować do miękkości. Odcedzić, zachowując wywar.
Kupuję ciecierzycę na wagę [jakieś 10-13 zł/kg] i przeważnie gotuję 40-50 dag, bo ciecierzyca ma przecież szereg zastosowań - zawsze można zrobić zdrową przekąskę z ciecierzycy albo sałatkę.
Wykonanie właściwe:
Ciecierzycę i czosnek zmiksować na gładką masę, dodać 2 łyżki oleju rozmarynowego, sól, pieprz. Aby uzyskać prawdziwie wilgotną masę dodałam wywar pozostały z gotowania ciecierzycy - 2-3 łyżki.
Podawać albo jako smarowidło do chleba - samo, albo zamiast masła [tylko nie żałujcie sobie i smarujcie GRUBO] . Albo jak chcecie :)
UWAGA: niski IG
W pierwszej fazie South Beach - zamiast chleba trzeba niestety użyć zastępczo sałaty, ale w drugiej fazie chleb w 100% żytni jest najlepszy - i dozwolony!
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/03/pasta-do-chleba-z-ciecierzycy-z.html