Wykonanie
Czosnek pod wpływem pieczenia staje się słodkawy, zupełnie tracąc ostrość. Czasem wrzucam kilka ząbków do piekarnika przy okazji pieczenia
chleba albo
mięsa - żeby
mieć do późniejszego wykorzystania - możliwości jest wiele. Ta pasta jest świetna, koniecznie z
rozmarynem [świeżo posiekanym albo
oliwą rozmarynową]. Sama
ciecierzyca byłaby dość mdła, trzeba ją jakoś "podkręcić" - tu jest pieczony
czosnek i
rozmaryn.To nie koniec dań z
ciecierzycą, stay tuned.Składniki:1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy4 ząbki pieczonego
czosnku2 łyżki
oliwy aromatyzowanej
rozmarynem albo 2-3 łyżki
oliwy + 1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynusól,
pieprz2-3 łyżki
wody z gotowania
ciecierzycyWykonanie:Na początek kilka czynności wstępnych.
Oliwę aromatyzowaną
rozmarynem otrzymamy w bardzo prosty sposób - wystarczy do butelki (albo słoiczka) wrzucić suszony
rozmaryn, a jeszcze lepiej świeży, odstawić na co najmniej kilka dni, co jakiś czas potrząsać butelką -
oliwa stanie się aromatyczna, rozmarynowa. Do tego przepisu wykorzystamy tylko 2 łyżki, ale ona ma wręcz nieograniczone zastosowanie.Ząbki
czosnku - nieobrane, rozdzielone od siebie, trzeba upiec w piekarniku. Nie opłaca się piec dwóch ząbków - upiecz od razu 20-30 sztuk, bo taki miękki
czosnek idealnie pasuje do świeżej
bagietki, rozsmarowany na niej, polany odrobiną
oliwy - na przykład rozmarynowej.
Czosnek piecze się w temp. 180 st. C przez 15-20 minut. Musi być bardzo miękki w środku.
Ciecierzyca: 1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy to mniej więcej pół szklanki suchej. Suchą
ciecierzycę trzeba namoczyć na noc [10-12 h] w nieosolonej wodzie, a następnie - w tej samej wodzie - ugotować do miękkości. Odcedzić, zachowując
wywar.Kupuję
ciecierzycę na wagę [jakieś 10-13 zł/kg] i przeważnie gotuję 40-50 dag, bo
ciecierzyca ma przecież szereg zastosowań - zawsze można zrobić zdrową przekąskę z
ciecierzycy albo
sałatkę.Wykonanie właściwe:
Ciecierzycę i
czosnek zmiksować na gładką masę, dodać 2 łyżki
oleju rozmarynowego,
sól,
pieprz. Aby uzyskać prawdziwie wilgotną masę dodałam
wywar pozostały z gotowania
ciecierzycy - 2-3 łyżki.Podawać albo jako smarowidło do
chleba - samo, albo zamiast
masła [tylko nie żałujcie sobie i smarujcie GRUBO] . Albo jak chcecie :)UWAGA: niski IGW pierwszej fazie South Beach - zamiast
chleba trzeba niestety użyć zastępczo
sałaty, ale w drugiej fazie
chleb w 100% żytni jest najlepszy - i dozwolony!