ßßß Cookit - przepis na Farinata

Farinata

nazwa

Wykonanie

Włoski placek z mąki z ciecierzycy. Naprawdę bardzo łatwy w zrobieniu, z powodzeniem może pojawić się na wielkanocnym stole. Świetnie pasują do niej jaja i wędliny. Ja zjadłam ją w czystej postaci, tak jak po raz pierwszy we Włoszech. Na ciepło, popijając latte.
Viva la farinata!
Dla 2 osób:
250 g mąki z ciecierzycy
500 ml wody
4 łyżki oliwy extra vergine + do wysmarowania blachy
świeżo mielona sól i pieprz
Wszystkie składniki połączyć i bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie zostały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki. Odstawić w zacienione miejsce na 12 godzin, jak najczęściej mieszając.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Formę wysmarować oliwą, wyłożyć papierem do pieczenia i jeszcze raz wysmarować. Wylać odstane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasto powinno sie zezłocić.
Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na zimno też jest przepyszna!
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2012/03/farinata.html