Wykonanie
Miękka w środku z lekko chrupiącą,
ziołową otoczką. Taka jest przekąska z
ciecierzycy. Zdrowa i nietucząca. Idealnie pasująca do wieczornego seansu filmów. Dowolne wymieszanie ulubionych przypraw i
oliwy z oliwek, w których obtoczymy nasze
ciecierzycowe orzeszki sprawią, że nasza przekąska szybko zniknie z miseczki.Składniki:szklanka suchej
ciecierzycy,
woda,łyżeczka
sody oczyszczonej,kilka łyżek
oliwy z oliwek,łyżeczka mielonego
kminku,łyżeczka
pieprzu ziołowego,
sól,świeży
rozmarynPrzygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy dwoma szklankami
wody i odstawiamy na 12 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie odlewamy
wodę i zalewamy
ciecierzycę zimną
wodą w takiej samej ilości, dodajemy łyżeczkę
sody i gotujemy 20 min.W niewielkiej misce mieszamy
oliwę z
przyprawami.Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.Ugotowaną, ale nie rozgotowaną
ciecierzycę odcedzamy na sitku i delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia. Polewamy
oliwą z
przyprawami i potrząsamy blachą, posypujemy igiełkami świeżego
rozmarynu. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 30 min .