ßßß Cookit - przepis na Proziaki

Proziaki

nazwa

Wykonanie

Choć do przygotowania proziaków nie potrzebuję przepisu , to jednak od wielu lat zajmują one czołowe miejsce w moim kulinarnym notatniku. Piekę je najczęściej wówczas, gdy zabraknie w domu pieczywa i choć to niezwykle proste mączne placki z dodatkiem sody , to należą do ulubionych przysmaków moich domowników.
Ciepły placek , świeże masło, kubek słodkiego częściej kwaśnego mleka to smak, do którego chętnie wracam zwłaszcza wówczas, kiedy tęsknię za moim rodzinnym domem……
Proziaki to chlebki z mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem sody oczyszczonej/prozy/,śmietany, maślanki, kwaśnego mleka lub kefiru, które można upiec na specjalnych okrągłych blaszkach lub zwyczajnej patelni teflonowej/ kiedyś piekło się je na blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem/. Plackom można nadać kształt: owalny, podłużny lub prostokątny. Mogą być podawane na słodko z miodem lub konfiturą ,gdy do ciasta doda się trochę cukru. Doskonałym dodatkiem do tradycyjnych proziaków jest masło smakowe /z czosnkiem i ziołami/.
Smak, prostota składników i wykonania to główne zalety proziaków.
Składniki:
500 g mąki pszennej
ok.250 ml kefiru lub kwaśnego mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
-Sodę wymieszać z kefirem/ kwaśnym mlekirm,śmietaną/
-Mąkę przesiać na stolnicę.
-Dodać jajko , mleko z sodą , sól i wyrobić elastyczne ciasto, które p owinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki.
-Przykryć i odstawić na ok.30 minut,
-Ciasto podzielić na 4 części.
-Uformować wałki, które następnie podzielić na mniejsze części.
-Z każdego kawałeczka uformować kulkę,a następnie lekko spłaszczyć w dłoniach formując placuszki grubości ok. 0 , 5- 1cm.
-Piec na patelni /bez tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce z obu stron po kilka minut.
-Należy odpowiednio dostosować temperaturę pieczenia ,by placki upiekły się w środku i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.
-W trakcie pieczenia placuszki powinny ładnie podrosnąć.
-Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, ale można je zjeść również całkiem przestudzone posmarowane świeżym masłem.
- Jeśli doczekają następnego dnia są również jadalne.
Zdjęcia powyższe to fotki , które znalazłam w starym albumie i postanowiłam wstawić je w jednym miejscu. Proziaki zawsze się udają, smakują i wyglądają podobnie ...... ale UWAGA w trakcie pieczenia należy być czujnym i pilnować by nie przypaliły się za bardzo bo nie są smaczne............!
Proziaki z mąki razowej
Poniżej ostatnio upieczone proziaczki z mąki razowej i jogurtu naturalnego. Wszystkie proporcje składników zachowane, a jedynie sposób przygotowania trochę inny , bo przy użyciu robota. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie robota, wymieszać przez kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego ciasta, uformować placuszki i upiec.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/poziaki.html