Wykonanie
Choć do przygotowania proziaków nie potrzebuję przepisu , to jednak od wielu lat zajmują one czołowe miejsce w moim kulinarnym notatniku. Piekę je najczęściej wówczas, gdy zabraknie w domu
pieczywa i choć to niezwykle proste mączne placki z dodatkiem
sody , to należą do ulubionych przysmaków moich domowników.Ciepły placek , świeże
masło, kubek słodkiego częściej kwaśnego
mleka to smak, do którego chętnie wracam zwłaszcza wówczas, kiedy tęsknię za moim rodzinnym domem……
Proziaki to
chlebki z
mąki pszennej lub pszenno-żytniej z dodatkiem
sody oczyszczonej/prozy/,
śmietany,
maślanki, kwaśnego
mleka lub
kefiru, które można upiec na specjalnych okrągłych blaszkach lub zwyczajnej patelni teflonowej/ kiedyś piekło się je na blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem/. Plackom można nadać kształt: owalny, podłużny lub prostokątny. Mogą być podawane na słodko z
miodem lub
konfiturą ,gdy do ciasta
doda się trochę
cukru. Doskonałym dodatkiem do tradycyjnych proziaków jest
masło smakowe /z
czosnkiem i ziołami/.Smak, prostota składników i wykonania to główne zalety proziaków.Składniki:500 g
mąki pszennejok.250 ml
kefiru lub kwaśnego
mleka1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonej½ łyżeczki
soliWykonanie:
-
Sodę wymieszać z kefirem/ kwaśnym mlekirm,śmietaną/-
Mąkę przesiać na stolnicę.-Dodać
jajko ,
mleko z
sodą ,
sól i wyrobić elastyczne ciasto, które p owinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę
kefiru lub
mąki.-Przykryć i odstawić na ok.30 minut,-Ciasto podzielić na 4 części.-Uformować wałki, które następnie podzielić na mniejsze części.-Z każdego kawałeczka uformować kulkę,a następnie lekko spłaszczyć w dłoniach formując placuszki grubości ok. 0 , 5- 1cm.-Piec na patelni /bez tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce z obu stron po kilka minut.-Należy odpowiednio dostosować temperaturę pieczenia ,by placki upiekły się w środku i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.
-W trakcie pieczenia placuszki powinny ładnie podrosnąć.
-Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, ale można je zjeść również całkiem przestudzone posmarowane świeżym
masłem.- Jeśli doczekają następnego dnia są również jadalne.
Zdjęcia powyższe to fotki , które znalazłam w starym albumie i postanowiłam wstawić je w jednym miejscu. Proziaki zawsze się udają, smakują i wyglądają podobnie ...... ale UWAGA w trakcie pieczenia należy być czujnym i pilnować by nie przypaliły się za bardzo bo nie są smaczne............!
Proziaki z
mąki razowejPoniżej ostatnio upieczone proziaczki z
mąki razowej i
jogurtu naturalnego. Wszystkie proporcje składników zachowane, a jedynie sposób przygotowania trochę inny , bo przy użyciu robota. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie robota, wymieszać przez kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego ciasta, uformować placuszki i upiec.