ßßß Cookit - przepis na Scones z przepisu Lily

Scones z przepisu Lily

nazwa

Wykonanie

A przepis Lily znaleziony u "Domowej Bogini". Przy okazji odkryłam jak należy robić scones, żeby wyszły idealne. Okazało się, że są zupełnie jak muffiny - szybko się je robi i nie można ich długo wyrabiać. Plus dodatkowo ostry przyrząd do wycinania, ale to już drobiazg. Zapraszam na scones idealne.
Składniki (na około 12 sztuk):
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 , 5 łyżeczki winianu potasu
50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
25 g margaryny roślinnej lub masła (dałam masło)
300 ml mleka
1 duże jajko do smarowania (użyłam mleka)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do dużej miski przesiej mąkę, sól, winian i sodę. Wetrzyj tłuszcz (tak jak na kruszonkę), aby nabrał konsystencji mokrego piasku (to możemy robić długo i dokładnie). Wlej całe mleko, krótko mieszaj (naprawdę KRÓTKO). Przełóż masę na oprószony mąką blat i zagnieć tylko tyle, żeby uformować ciasto.
Rozwałkuj na grubość 3 cm. Wycinaj ostrą foremką wymoczoną w mące. Wycięte scones układamy na blaszce wyłożonej papirem do pieczenia. Układamy blisko siebie, tak aby w trakcie pieczeni urosły i przylgnęły do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem (ja smarowałam mlekiem). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 12 minut, aż się zezłocą.
Podajemy najlepiej świeżo upieczone i jeszcze ciepłe. Jeśli nie zjemy wszystkich, możemy je zamrozić w woreczku, a potem rozmrażać przez chwilę w mikrofali. Będą jak wyjęte z piekarnika.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/01/Scones-z-przepisu-Lily.html