Wykonanie
A przepis Lily znaleziony u "Domowej Bogini". Przy okazji odkryłam jak należy robić scones, żeby wyszły idealne. Okazało się, że są zupełnie jak muffiny - szybko się je robi i nie można ich długo wyrabiać. Plus dodatkowo ostry przyrząd do wycinania, ale to już drobiazg. Zapraszam na scones idealne.
Składniki (na około 12 sztuk):500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
sody oczyszczonej4 , 5 łyżeczki winianu potasu50 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę25 g
margaryny roślinnej lub
masła (dałam
masło)300 ml
mleka1 duże
jajko do smarowania (użyłam
mleka)Wykonanie:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do dużej miski przesiej
mąkę,
sól, winian i
sodę. Wetrzyj tłuszcz (tak jak na kruszonkę), aby nabrał konsystencji mokrego piasku (to możemy robić długo i dokładnie). Wlej całe
mleko, krótko mieszaj (naprawdę KRÓTKO). Przełóż masę na oprószony
mąką blat i zagnieć tylko tyle, żeby uformować ciasto.Rozwałkuj na grubość 3 cm. Wycinaj ostrą foremką wymoczoną w
mące. Wycięte scones układamy na blaszce wyłożonej papirem do pieczenia. Układamy blisko siebie, tak aby w trakcie pieczeni urosły i przylgnęły do siebie. Smarujemy rozkłóconym
jajkiem (ja smarowałam
mlekiem). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 12 minut, aż się zezłocą.Podajemy najlepiej świeżo upieczone i jeszcze ciepłe. Jeśli nie zjemy wszystkich, możemy je zamrozić w woreczku, a
potem rozmrażać przez chwilę w mikrofali. Będą jak wyjęte z piekarnika.
/wydrukuj przepis/