Wykonanie
Dziś zapraszam na proziaki, czyli słynne podkarpackie
chlebki wpisane na listę produktów tradycyjnych, zawdzięczające swoją nazwę prozie (dawne określenie
sody oczyszczonej). Ich siła tkwi w prostocie składników, które zawsze są pod ręką, a także ekspresowym wykonaniu. Nie dziwię się, że od ponad 150 lat cieszą się niesłabnącą popularnością, bo w tym czasie poratowały niejedną gospodynię, gdy w domu zabrakło
chleba. Polecam Wam bardzo! Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane
masłem czosnkowym lub
ziołowym. Mniam! :)
Składniki (na 10 proziaków o śr. ok. 10 cm):250 ml kwaśnego
mleka lub
kefiru2 małe
jajka lub 1 dużeok. pół kg
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (powinno być miękkie i niezbyt zbite, w razie potrzeby dodać trochę
kefiru lub
mąki). Rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawać kółka. Piec w temperaturze 180 ° C przez ok. 20 min. (do zarumienienia).Proziaki można też przygotować na beztłuszczowej patelni: placki piec po kilka minut z każdej strony, aż skórka będzie chrupiąca i zarumieniona.Źródło i więcej przepisów: potrawyregionalne.pl