ßßß Cookit - przepis na Proziaki - podkarpackie bułeczki na sodzie

Proziaki - podkarpackie bułeczki na sodzie

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na proziaki, czyli słynne podkarpackie chlebki wpisane na listę produktów tradycyjnych, zawdzięczające swoją nazwę prozie (dawne określenie sody oczyszczonej). Ich siła tkwi w prostocie składników, które zawsze są pod ręką, a także ekspresowym wykonaniu. Nie dziwię się, że od ponad 150 lat cieszą się niesłabnącą popularnością, bo w tym czasie poratowały niejedną gospodynię, gdy w domu zabrakło chleba. Polecam Wam bardzo! Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem czosnkowym lub ziołowym. Mniam! :)
Składniki (na 10 proziaków o śr. ok. 10 cm):
250 ml kwaśnego mleka lub kefiru
2 małe jajka lub 1 duże
ok. pół kg mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (powinno być miękkie i niezbyt zbite, w razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki). Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawać kółka. Piec w temperaturze 180 ° C przez ok. 20 min. (do zarumienienia).
Proziaki można też przygotować na beztłuszczowej patelni: placki piec po kilka minut z każdej strony, aż skórka będzie chrupiąca i zarumieniona.
Źródło i więcej przepisów: potrawyregionalne.pl
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/11/proziaki-podkarpackie-bueczki-na-sodzie.html