Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............włoski deser z mascarpone czyli tiramisu.Składniki: (2-3 porcje)150 g podłużnych biszkoptów150 g serka mascarpone2 jajka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mocnej kawy2-3 łyżki słodkiego winaMarsala1/2 tabliczki gorzkiej czekolady2 łyżki słodkiej śmietankiczekoladki deserowe i posypka /do dekoracjiWykonanie:-Jajka dokładnie umyć i sparzyć.-Zaparzyć mocną kawę.-Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch .-Ucierając krem dodawać po łyżce serekmascarpone.-Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.-Kawę wymieszać z winem.-Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/i ułożyć w na dnie szklanego naczynia.-Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptaminasączonymi w kawie.-Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch .-Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki.-Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.-Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe.Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym.