ßßß Cookit - przepis na Tiramisu' al marsala z czekoladą

Tiramisu' al marsala z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony.............
włoski deser z mascarpone czyli tiramisu.
Składniki: (2-3 porcje)
150 g podłużnych biszkoptów
150 g serka mascarpone
2 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mocnej kawy
2-3 łyżki słodkiego wina Marsala
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki
czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji
Wykonanie:
-Jajka dokładnie umyć i sparzyć.
-Zaparzyć mocną kawę.
-Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch .
-Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone.
-Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.
-Kawę wymieszać z winem.
-Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/
i ułożyć w na dnie szklanego naczynia.
-Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptami
nasączonymi w kawie.
-Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch .
-Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
-Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe.
Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/05/tiramisu-al-marsala-z-czekolada.html