ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Choć osobiście nie jestem wielką fanką słodkich deserów, to tiramisu szczerze uwielbiam. Przepis, który Wam dzisiaj proponuję jest jak zwykle bardzo prosty i szybki w wykonaniu, bo zrobienie go zajmuje niewiele ponad 20 minut, oczywiście nie wliczając w to czasu, który jest niezbędny aby stężało w lodówce. Warto jeszcze dodać, że przepis ten zawsze się udaje. Zapraszam do wypróbowania!
Porcja dla 5 osób
Składniki potrzebne do tiramisu:
-60 ml amaretto (1/4 szklanki)
-1 opakowanie serka mascarpone (500 g)
-75 g cukru (1/3 szklanki)
-2 jajka
-pudełko biszkoptów typu kocie języczki
-1 filiżanka zaparzonej czarnej kawy
-ok 30 g startej na drobne wiórki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Parzymy filiżankę dobrej, raczej mocnej kawy, do której dodajemy ok. 2 łyżeczki amaretto.
2. Przygotowujemy dwie miski. Rozdzielamy jajka na białko i żółtko.
3. W pierwszej misce ubijamy mikserem białka na sztywną pianę.
4. Do drugiej miski z żółtkiem, dodajemy cukier i dolewamy amaretto.
5. Następnie miksujemy naszą masę z żółtek, cukru i amaretto, stopniowo dokładając do niej po serek mascarpone. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, gęstej, jednolitej masy.
6. Do naszej masy dokładamy ubite wcześniej białka, mieszamy łyżką całość aż wszystko się połączy.
7.Przygotowujemy pucharki, a jeśli ich nie mamy możemy użyć ozdobnych miseczek do deserów lub dużej szklanej formy do pieczenia.
8.Do każdego z pucharków wkładamy 1 dużą łyżkę naszej masy.
9. Następnie kładziemy na to dwie połówki zwilżonych 1 łyżeczką kawy biszkoptów.
10. Biszkopty pokrywamy kolejnymi dwoma łyżkami tiramisu.
11. Znowu pokrywamy warstwą biszkoptów, a na to kładziemy kolejną warstwę masy, która powinna wypełnić wysokość naszego pucharka.
12. Gotowe już tiramisu posypujemy na wierzchu drobno startą czekoladą. Czekolada musi być koniecznie gorzka, bo z mleczną uzyskamy zły balans smaków i deser może być po prostu zbyt słodki!
13. Gotowe już tiramisu przykrywamy na wierzchu folią spożywczą i wkładamy na ok. 8-10 godzin do lodówki, aby uzyskało odpowiednią konsystencję.
14. Po upływie tego czasu już możemy konsumować pyszny deser!
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/03/tiramisu.html