Wykonanie
Nazwa dzisiejszego deseru wywodzi się z
języka francuskiego i oznacza: doskonały, idealny. Co tu więcej pisać? Masę zamroziłam w tortownicy, zamiast tradycyjnie- w kilku mniejszych naczyniach. Gwarantuję, że
kawowe parfait smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Składniki na tortownicę 26cm:3
jajka150ml mocnej
kawy300ml
śmietanki0,5 szklanki
cukru + 2 łyżki1
czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90gkilka sztuk okrągłych
biszkoptów100g
orzechów laskowychDo dekoracji:
adwokatlistki
miętyPotrzebne nam będą trzy naczynia. W pierwszym
żółtka ucieramy na parze z połową szklanki
cukru. W osobnym naczyniu ubijamy
śmietankę. Oddzielnie ubijamy na sztywno pian ę z
białek dodając pod koniec stopniowo dwie łyżki
cukru. Do masy
żółtkowej wlewamy przestudzoną
kawę i ubijamy do powstania pianki na najwyższych obrotach miksera. Łączymy wszystkie trzy masy delikatnie mieszając. Dodajemy drobno pokrojoną
czekoladę Goplanę Klasyczną Gorzką (odłożyć cztery kostki). Wlewamy do tortownicy zabezpieczonej folią aluminiową. Dekorujemy parfait
biszkoptami,
orzechami laskowymi i roztopioną pozostałą
czekoladą (można dolać
mleko lub
śmietankę). Mrozimy minimum 5 godzin. Moja propozycja podania- z
adwokatem i listkami
mięty. Smacznego!