ßßß Cookit - przepis na Kawowe parfait z czekoladą i orzechami laskowymi

Kawowe parfait z czekoladą i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Nazwa dzisiejszego deseru wywodzi się z języka francuskiego i oznacza: doskonały, idealny. Co tu więcej pisać? Masę zamroziłam w tortownicy, zamiast tradycyjnie- w kilku mniejszych naczyniach. Gwarantuję, że kawowe parfait smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Składniki na tortownicę 26cm:
3 jajka
150ml mocnej kawy
300ml śmietanki
0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
1 czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90g
kilka sztuk okrągłych biszkoptów
100g orzechów laskowych
Do dekoracji:
adwokat
listki mięty
Potrzebne nam będą trzy naczynia. W pierwszym żółtka ucieramy na parze z połową szklanki cukru. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę. Oddzielnie ubijamy na sztywno pian ę z białek dodając pod koniec stopniowo dwie łyżki cukru. Do masy żółtkowej wlewamy przestudzoną kawę i ubijamy do powstania pianki na najwyższych obrotach miksera. Łączymy wszystkie trzy masy delikatnie mieszając. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę Goplanę Klasyczną Gorzką (odłożyć cztery kostki). Wlewamy do tortownicy zabezpieczonej folią aluminiową. Dekorujemy parfait biszkoptami, orzechami laskowymi i roztopioną pozostałą czekoladą (można dolać mleko lub śmietankę). Mrozimy minimum 5 godzin. Moja propozycja podania- z adwokatem i listkami mięty. Smacznego!
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/05/kawowe-parfait-z-czekolada-i-orzechami.html