Wykonanie
Tiramisu robię ostatnio dość często przy okazji spodziewanych gości.Dla mojej wersji dwie godziny odpoczynku w lodówce są wystarczające.Poniżej przepis na 4 pucharki tego smakowitego deseru.
Składniki:2
jajka3 łyżki
cukru1 opakowanie
serka mascarpone - 250 g
biszkoptynapar z
kawy +
likier amaretto (zamiast
amaretto można dodać
alkohol np.
żubrówkę)tabliczka
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:1. Z uwagi na to, że w deserze występują surowe
jajka zalecam je najpierw sparzyć. Ja wkładam
jajka na sitko, gotuję czajnik
wody, kiedy
woda wrze zdejmuję czajnik z ognia i polewam
jajka delikatnym strumieniem. Cała czynność u mnie trwa około 2 minut. Po tym czasie rozdzielam
jajka: osobno
żółtka i osobno
białka. Z racji parzenia
jajek białka mogą być odrobinę ścięte (biały kolor) - nie ma w tym nic niepokojącego.2.
Żółtka rozkręcam z
cukrem do białości, należy zminimalizować drobinki
cukru w
masie. Do tego celu używam miksera. Kiedy
żółtka są dobrze utarte wrzucam po łyżce
serka mascarpone i dalej powoli ucieram.3. Kiedy masa jest jednolita zaczynam ubijać
białka - na sztywną pianę.4. Masę z
żółtek i
serka należy połączyć z ubitymi na sztywno
białkami. Należy to robić bardzo delikatnie, żeby masa była puszysta.5. Przygotowuje mocny napar z
kawy (bez fusów) i studzę. Do ostudzonego dodaję amaretto/alkohol (około kieliszka). W takim naparze namaczam
biszkopty.
Biszkopty powinny dobrze napić się
kawy, inaczej w pucharkach będzie trudno je przeciąć łyżeczką i zepsują tym samym całą atrakcję deseru.6. W moim tiramisu, każdą warstwę przekładałam
gorzką czekoladą - musiałam ją zetrzeć na tarce.Sposób układania w pucharkach :namoczone
biszkopty - krem tiramisu - sypka
czekolada - namoczone
biszkopty - krem tiramisu - sypka
czekoladaMoim deserom wystarczał 2-godzinny pobyt w lodówce i już były smaczne. Nie zaszkodzi oczywiście, jeśli pozostaną w lodówce na dłużej.Warto spróbować :):) Życzę smacznego!!