ßßß Cookit - przepis na Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

nazwa

Wykonanie

Tiramisu robię ostatnio dość często przy okazji spodziewanych gości.
Dla mojej wersji dwie godziny odpoczynku w lodówce są wystarczające.
Poniżej przepis na 4 pucharki tego smakowitego deseru.
Składniki:
2 jajka
3 łyżki cukru
1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
biszkopty
napar z kawy + likier amaretto (zamiast amaretto można dodać alkohol np. żubrówkę)
tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Z uwagi na to, że w deserze występują surowe jajka zalecam je najpierw sparzyć. Ja wkładam jajka na sitko, gotuję czajnik wody, kiedy woda wrze zdejmuję czajnik z ognia i polewam jajka delikatnym strumieniem. Cała czynność u mnie trwa około 2 minut. Po tym czasie rozdzielam jajka: osobno żółtka i osobno białka. Z racji parzenia jajek białka mogą być odrobinę ścięte (biały kolor) - nie ma w tym nic niepokojącego.
2. Żółtka rozkręcam z cukrem do białości, należy zminimalizować drobinki cukru w masie. Do tego celu używam miksera. Kiedy żółtka są dobrze utarte wrzucam po łyżce serka mascarpone i dalej powoli ucieram.
3. Kiedy masa jest jednolita zaczynam ubijać białka - na sztywną pianę.
4. Masę z żółtek i serka należy połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Należy to robić bardzo delikatnie, żeby masa była puszysta.
5. Przygotowuje mocny napar z kawy (bez fusów) i studzę. Do ostudzonego dodaję amaretto/alkohol (około kieliszka). W takim naparze namaczam biszkopty. Biszkopty powinny dobrze napić się kawy, inaczej w pucharkach będzie trudno je przeciąć łyżeczką i zepsują tym samym całą atrakcję deseru.
6. W moim tiramisu, każdą warstwę przekładałam gorzką czekoladą - musiałam ją zetrzeć na tarce.
Sposób układania w pucharkach :
namoczone biszkopty - krem tiramisu - sypka czekolada - namoczone biszkopty - krem tiramisu - sypka czekolada
Moim deserom wystarczał 2-godzinny pobyt w lodówce i już były smaczne. Nie zaszkodzi oczywiście, jeśli pozostaną w lodówce na dłużej.
Warto spróbować :):) Życzę smacznego!!
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/01/tiramisu-w-pucharkach.html