Wykonanie
Na kanapkę wrzuć roladkę. Dużo
białka, warzywa, smaczne o, pożywne, pięknie wyglądające i lekkie. Praktycznie beztłuszczowe . Wyśmienita alternatywa dla wszelkich krajanek, rolad,
kiełbasa(!). Same plusy - nic, tylko robić.
Ser biały króluje w trochę innej formie, ale
papryka nie ustępuje w tym 'tangu'.Pomysł zaczerpnięty z książki "Dania na diecie" Prószyński i S-ka.
Składniki ( na ok. 700 g rolady):
ser biały chudy 330 g1
papryka czerwona1/2
ogórka szklarniowego1/2
cebuli1
ogórek kiszony6 marynowanych
pieczarek3 łyżeczki
żelatynysól,
pieprzŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej
wody aż spęcznieje. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kosteczkę.
Pieczarki także drobno posiekaj.
Ser biały zmiksuj, dodaj warzywa i
grzyby. Przypraw
solą i
pieprzem.
Żelatynę podgrzej w garnuszku aż do rozpuszczenia. Dodaj do
sera i ponownie wymieszaj mikserem. Masę przełóż na przeźroczystą folię spożywczą i uformuj
kiełbasę. Dokładnie zawiąż. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej w pozycji "stojącej" (np. wsadź do wysokiej i szerokiej szklanki). Gotową
kiełbasę krój w plastry i zajadaj z
chlebem pełnoziarnistym.
Wartość Kaloryczna 76 kcal (100 g)
Białko 13,3 gWęglowodany 4 , 15 gTłuszcz 0 , 23 g