Wykonanie
Gofry robię od czasu do czasu, ale
drożdżowych jeszcze nie robiłam..a na dodatek takich co, ciasto rośnie w lodówce przez całą noc, chociaż nie jest to konieczne..Do moich gofrów wykorzystałam
syrop klonowy,który dostałam w ramach testowania ze sklepu Kuchnie Świata ..zajrzyjcie tam, a znajdziecie wiele ciekawych i niespotykanych produktów..Mnie zaciekawiła Kuchnia Amerykańska ..A moje gofry z dodatkiem
syropu klonowego wyszły pyszne ...
1 1/2 szkl.
mleka85 g
masła2 łyżki
syropu klonowego3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka2 szkl.
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży instantPodgrzać
mleko do czasu, aż będzie gorące. Przelać je do dużej miski (musi być na tyle duża, by rosnące ciasto z niej nie wypłynęło), dodać
masło,
syrop klonowy,
sól i
wanilię. Wymieszać, aż
masło się roztopi a całość będzie miała temperaturę pokojową. Dodać
jajka,
mąkę i
drożdże, wymieszać. W cieście mogą być grudki. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, można piec gofry, ale lepiej wstawić je na noc do lodówki. Gofrownicę rozgrzać. Spryskać delikatnie
olejem roślinnym i wlewać 2/3 - 3/4 kubka ciasta. Zamknąć i piec ok. 6 minut (ilość ciasta i długość pieczenia zależy od gofrownicy).
Wafle muszą być złocisto-brązowe.