Wykonanie
Gdy nadchodzi sierpień, po szparagach pozostało jedynie wspomnienie. Ale wszystkim stęsknionym za szczupłymi eleganckimi pędami podpowiem, żeby w drugiej połowie lata poszukali
brokuła szparagowego . Jest piękny, zdrowy, pyszny i szalenie ciekawy. Zarówno w smaku, jak i wyglądem ciut ciut przypomina
szparagi. Na początek sezonu
brokułów szparagowych podajcie je najprościej jak się da, są pyszne!

Zawsze przed wyjazdem na wakacje buszuję w zasobach Spotify i przygotowuję długie, dłuuugaśne playlisty na różne nastroje wakacyjne - fajną muzykę do słuchania w trasie, relaksujące utwory do słuchania w długie letnie wieczory przy kieliszku
wina, energetyczne zestawienia na pobudzenie i poranku. Już mam prawie gotową listę na leniwe popołudnia i wieczory. Posłuchajcie co pięknego wyszperałam - Alex Turner "It's hard to get around the wind" ...
Brokuły szparagowe (gałązkowe) odkryłam jakieś dwa lata tamu, gdy któregoś razu Państwo Majlertowie
mieli kilka pęczków na swoim stoisku w Jazdowie. Pierwszy raz to zupełnie nie wiedziałam co to takiego i jak się za nie zabrać. Zrobiłam je "po polsku", czyli z
bułką tartą podsmażoną na
maśle, ale przyznam szczerze, że szkoda ich fantastycznego smaku i wyglądu, by podawać je tak zwyczajnie.
Brokuł gałązkowy (
szparagowy) to samo zdrowie, taki mały rarytas, godzien jest lepszej oprawy - fajnego dressingu, kilku pysznych dodatków. Spróbujcie koniecznie!Historia odmiany "Sprouting Broccoli" -
brokuła gałązkowego, zwanego też
szparagowym jest bardzo
młoda, dwie holenderskie firmy producenckie,
Bejo Zaden i Elsom Seeds, wyprodukowały ciekawą odmianę
brokuła, która nie rozwija się klasycznie, czyli w zwartą zieloną różę niedorozwiniętych pąków, ale z głównej łodygi wyrasta wiele pędów (podobnych nieco do
szparagów) z jędrnymi listkami i niewielkimi fioletowymi różyczkami. W 2012 roku to warzywo zdobyło nagrodę Fruit Logistica Innovation Award w Berlinie.Oprócz pięknego wyglądu,
brokuły gałązkowe są też bardzo zdrowe i smaczne . Mają bardzo wyrazisty aromat
brokuła z nutą delikatnych
szparagów, za to zupełnie zatraciły goryczkę obecną czasem w klasycznym
brokule, w smaku są nieco słodkawe.
Brokuły szparagowe zawierają mnóstwo witamin - C, B1, B2, B6, A, K, P, a także kwas foliowy i pantotenowy, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, chrom, przeciwutleniacze oraz glukoiberynę - cenny związek organiczny, którego obecność w pożywieniu zapobiega nowotworom .
Brokuł szparagowy, wg ostatnich badań zawiera nawet dziesięciokrotnie więcej tego związku niż tradycyjny
brokuł zielony!W trakcie obróbki termicznej,
brokuł szparagowy trafi swój fioletowy kolor i staje się intensywnie zielony. Ważne by pamiętać o obraniu grubszych łodyg (oskrobaniu nożykiem, jak białe
szparagi), inaczej pędy będą twarde i łykowate. Jak widzicie na zdjęciu poniżej, zachwycona faktem, iż udało mi się je kupić, zupełnie zapomniałam o obraniu łodyg!
Brokuły szparagowe podane z
jajkiem w koszulce i
szynką dojrzewającą mogą być świetnym daniem na weekendowe śniadanie lub propozycją na lekki lunch. Jak wiecie, od jakiegoś czasu działam w kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ” i w mojej kuchni coraz więcej pojawia się dań, w których zupełnie nie używam solniczki. Gdy ograniczy się
sól, czy
cukier w kuchni, podniebienie staje się znacznie wrażliwsze, a smak słony, czy słodki wyłuskuje się w potrawach, nawet gdy nie były solone, czy dosładzane. Można więcej super smacznie, a na dodatek zdrowiej.
Brokuły szparagowe przygotowuję zupełnie bez
soli, wystarczy słona
szynka dojrzewająca i ciekawy dressing. A ten z przepisu niżej jest fantastyczny!pęczek
brokułów szparagowych4 wiejskie
jajakilka plastrów
szynki dojrzewającej (prosciutto, serrano, szwardzwaldzka)3 łyżki
płatków migdałowychdressing2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny1 łyżka soku wyciśniętego z
cytryny1 łyżka
sosu Worcestershire1 łyżeczka
musztardy sarepskiej lub dijon70ml
oliwy z oliwek extra virginPrzygotuj dressing: zetrzyj ząbki
czosnku i zmiksuj na gładką emulsję z pozostałymi składnikami.
Brokuły szparagowe umyj, oskrob dolne części grubszych pędów, gdyż pozostają twarde i łykowate. Zalej
brokuły szparagowe nieosolonym wrzątkiem i gotuj ok 4-5 minut. Powinny pozostać chrupiące, ale już nie twarde. W międzyczasie ugotuj
jajko w koszulce wg sposobu Kurta Schellera. Upraż na suchej patelni
płatki migdałów.Ugotowane
brokuły szparagowe wymieszaj z 2 łyżkami dressingu, podawaj z
jajkiem w koszulce i
szynką dojrzewającą posypane uprażonymi
płatkami migdałowymi.