ßßß Cookit - przepis na Brokuły szparagowe co to za zwierz?

Brokuły szparagowe co to za zwierz?

nazwa

Wykonanie

Gdy nadchodzi sierpień, po szparagach pozostało jedynie wspomnienie. Ale wszystkim stęsknionym za szczupłymi eleganckimi pędami podpowiem, żeby w drugiej połowie lata poszukali brokuła szparagowego . Jest piękny, zdrowy, pyszny i szalenie ciekawy. Zarówno w smaku, jak i wyglądem ciut ciut przypomina szparagi. Na początek sezonu brokułów szparagowych podajcie je najprościej jak się da, są pyszne!
Zawsze przed wyjazdem na wakacje buszuję w zasobach Spotify i przygotowuję długie, dłuuugaśne playlisty na różne nastroje wakacyjne - fajną muzykę do słuchania w trasie, relaksujące utwory do słuchania w długie letnie wieczory przy kieliszku wina, energetyczne zestawienia na pobudzenie i poranku. Już mam prawie gotową listę na leniwe popołudnia i wieczory. Posłuchajcie co pięknego wyszperałam - Alex Turner "It's hard to get around the wind" ...
Brokuły szparagowe (gałązkowe) odkryłam jakieś dwa lata tamu, gdy któregoś razu Państwo Majlertowie mieli kilka pęczków na swoim stoisku w Jazdowie. Pierwszy raz to zupełnie nie wiedziałam co to takiego i jak się za nie zabrać. Zrobiłam je "po polsku", czyli z bułką tartą podsmażoną na maśle, ale przyznam szczerze, że szkoda ich fantastycznego smaku i wyglądu, by podawać je tak zwyczajnie. Brokuł gałązkowy (szparagowy) to samo zdrowie, taki mały rarytas, godzien jest lepszej oprawy - fajnego dressingu, kilku pysznych dodatków. Spróbujcie koniecznie!
Historia odmiany "Sprouting Broccoli" - brokuła gałązkowego, zwanego też szparagowym jest bardzo młoda, dwie holenderskie firmy producenckie, Bejo Zaden i Elsom Seeds, wyprodukowały ciekawą odmianę brokuła, która nie rozwija się klasycznie, czyli w zwartą zieloną różę niedorozwiniętych pąków, ale z głównej łodygi wyrasta wiele pędów (podobnych nieco do szparagów) z jędrnymi listkami i niewielkimi fioletowymi różyczkami. W 2012 roku to warzywo zdobyło nagrodę Fruit Logistica Innovation Award w Berlinie.
Oprócz pięknego wyglądu, brokuły gałązkowe są też bardzo zdrowe i smaczne . Mają bardzo wyrazisty aromat brokuła z nutą delikatnych szparagów, za to zupełnie zatraciły goryczkę obecną czasem w klasycznym brokule, w smaku są nieco słodkawe.
Brokuły szparagowe zawierają mnóstwo witamin - C, B1, B2, B6, A, K, P, a także kwas foliowy i pantotenowy, fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, chrom, przeciwutleniacze oraz glukoiberynę - cenny związek organiczny, którego obecność w pożywieniu zapobiega nowotworom . Brokuł szparagowy, wg ostatnich badań zawiera nawet dziesięciokrotnie więcej tego związku niż tradycyjny brokuł zielony!
W trakcie obróbki termicznej, brokuł szparagowy trafi swój fioletowy kolor i staje się intensywnie zielony. Ważne by pamiętać o obraniu grubszych łodyg (oskrobaniu nożykiem, jak białe szparagi), inaczej pędy będą twarde i łykowate. Jak widzicie na zdjęciu poniżej, zachwycona faktem, iż udało mi się je kupić, zupełnie zapomniałam o obraniu łodyg!
Brokuły szparagowe podane z jajkiem w koszulce i szynką dojrzewającą mogą być świetnym daniem na weekendowe śniadanie lub propozycją na lekki lunch. Jak wiecie, od jakiegoś czasu działam w kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli ” i w mojej kuchni coraz więcej pojawia się dań, w których zupełnie nie używam solniczki. Gdy ograniczy się sól, czy cukier w kuchni, podniebienie staje się znacznie wrażliwsze, a smak słony, czy słodki wyłuskuje się w potrawach, nawet gdy nie były solone, czy dosładzane. Można więcej super smacznie, a na dodatek zdrowiej. Brokuły szparagowe przygotowuję zupełnie bez soli, wystarczy słona szynka dojrzewająca i ciekawy dressing. A ten z przepisu niżej jest fantastyczny!
pęczek brokułów szparagowych
4 wiejskie jaja
kilka plastrów szynki dojrzewającej (prosciutto, serrano, szwardzwaldzka)
3 łyżki płatków migdałowych
dressing
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub dijon
70ml oliwy z oliwek extra virgin
Przygotuj dressing: zetrzyj ząbki czosnku i zmiksuj na gładką emulsję z pozostałymi składnikami.
Brokuły szparagowe umyj, oskrob dolne części grubszych pędów, gdyż pozostają twarde i łykowate. Zalej brokuły szparagowe nieosolonym wrzątkiem i gotuj ok 4-5 minut. Powinny pozostać chrupiące, ale już nie twarde. W międzyczasie ugotuj jajko w koszulce wg sposobu Kurta Schellera. Upraż na suchej patelni płatki migdałów.
Ugotowane brokuły szparagowe wymieszaj z 2 łyżkami dressingu, podawaj z jajkiem w koszulce i szynką dojrzewającą posypane uprażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/08/brokuy-szparagowe-co-to-za-zwierz.html