ßßß Cookit - przepis na Tort Raffaello - bezowy torcik migdałowo - kokosowy

Tort Raffaello - bezowy torcik migdałowo - kokosowy

nazwa

Wykonanie

Fantastyczny tort, smakujący jak pralinki Raffaello! Puszysty i pyszny kokosowy krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone i chrupiące, lekko ciągnące blaty bezy migdałowej. Od dzisiaj jeden z moich ulubionych tortów bezowych :-). Dajcie się skusić!
Składniki na 3 blaty bezowe:
6 dużych białek (1 białko o wadze około 40 g)
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki zmielonych migdałów
pół szklanki płatków migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową. Na papierze odrysować 3 okręgi o średnicy 22 cm.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 22 cm, zostawiając między nimi przerwę. Posypać płatkami migdałów.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 - 20 minut w temperaturze 150ºC. Blaty będą bardziej płaskie niż wyrośnięte.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem kokosowy:
2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki, schłodzonej
450 g serka mascarpone, schłodzonego
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubić (trzepaczkami miksera) do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodać wiórki kokosowe, likier, wymieszać szpatułką do połączenia.
Ponadto:
płatki kokosowe i podprażone płatki migdałowe, do dekoracji
Wykonanie
Migdałowe blaty bezowe układać na paterze i przekładać kokosowym kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. Obsypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 godziny.
Przechowywać w lodówce. Kroić ostrym nożem z piłką. Blaty są najbardziej chrupiące po przełożeniu, kolejnego dnia miękną, ale tort jest nadal bardzo smaczny.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-rafaello---bezowy-torcik-migdalowo---kokosowy