ßßß Cookit - przepis na Tort raffaello. Torcik bezowy migdałowo - kokosowy

Tort raffaello. Torcik bezowy migdałowo - kokosowy

nazwa

Wykonanie

Piszę ostatnio bardzo rzadko, ale ponieważ dzisiaj jest kolejna, ósma już, rocznica mojego blogowania, a mam w zanadrzu, tradycyjnie już, wypiek bezowy, więc koniecznie muszę go pokazać. Bezowy torcik rafaello, piekłam już dwa razy. Dwa razy pełnił rolę tortu urodzinowego i dwa razy spisał się w tej roli znakomicie. Bezowo- migdałowe blaty przekładane kokosowym kremem. Torcik, mocno schłodzony jest pyszny i pierwszego dnia, i na dzień następny ( może wtedy nawet jeszcze lepszy). Naprawdę trudno się od niego oderwać. Niebo w gębie!
Blaty bezowe:
6 białek (w temp. pokojowej)
szczypta soli
1 1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C
Trzy lub dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy 3 okręgi o średnicy ok 22 cm.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, stopniowo, w niewielkich ilościach, cały czas ubijając. Dodajemy przesianą mąkę zmieniaczaną i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy.
Ubitą bezę wykładamy na przygotowane okręgi na blaszkach i równomiernie je rozsmarowujemy. Każdy blat posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez około 1 1/2 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Blaty możemy upiec dzień wcześniej wieczorem, wtedy możemy je zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Krem kokosowy:
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej ( double cream)
500 g serka mascarpone, schłodzonego
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
5 łyżek likieru kokosowego, najlepiej Malibu
Dodatkowo płatki i wiórki kokosowe do posypania
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijamy, aż do momentu powstania gęstego kremu. Dodajemy wiórki kokosowe oraz likier i mieszamy szpatułką do połączenia.
Blaty układamy na paterze i przekładamy kremem, zostawiając odrobinę na wierzch. Wierzch posypujemy podprażonymi płatakmi migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Schładzamy 2 godziny w lodówce.
Przepis nieco zmieniony z bloga Moje Wypieki
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2016/06/tort-raffaello-torcik-bezowy-migdaowo.html