ßßß Cookit - przepis na Świąteczny sernik wykwintny

Świąteczny sernik wykwintny

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten sernik dostałam od dobrej koleżanki, Ani. Właśnie w momencie, kiedy myślałam, że już wszystkie najlepsze serniki zostały kiedyś przeze mnie wypróbowane i nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. I tak upiekłam jeden z najlepszych serników, jaki w życiu jadłam. Przepis jest dla osób, które uwielbiają serniki pieczone, tradycyjne. Jest ciężki, ale nie mocno zbity, idealnie puszysty i kremowy zarazem. Mój Mąż, który kręcił nosem, na kolejny sernik (cytuję "..serniki mi się już chyba przejadły..") nie mógł się od niego oderwać! Upiekę go więc powtórnie na święta.. :-).
Składniki:
1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
450 g drobnego cukru do wypieków
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła
4 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonej
ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera przełożyć masło, utrzeć do lekkości i puszystości. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając.
W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Śmietanę kremówkę /schłodzoną/ ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować.
Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.
* sernik piekłam z 1 kg twarogu w blaszce o wymiarach 20 x 30 cm (ilość wszystkich składników zmniejszyłam proporcjonalnie)
Ważna uwaga:
Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół!
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny