Wykonanie
Bardzo elegancki, wykwintny sernik. Idealnie prosty sernik (odpowiednią kremową konsystencję, nieopadanie i niepękanie podczas studzenia zapewni sernikowi tylko pieczenie w kąpieli
wodnej) z najdelikatniejszym
musem czekoladowym. Sernik polecam na najbliższe spotkania w gronie rodziny, to deser idealny, nawet dla osób najbardziej wymagających ;-). Przygotowanie
musu czekoladowego wymaga odrobiny umiejętności, ale wierzę, że z dobrze opisanym przepisem sobie poradzicie :-).Składniki na spód:160 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo30 g
masła, roztopionego
Ciastka (w całości) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.Składniki na
mus czekoladowy:200 g
gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g
mlecznej)1 łyżka
likieru kawowego3 łyżki
wody30 g
masła, w temperaturze pokojowej3 duże
jajka, osobno
białka i
żółtka50 g drobnego
cukru do wypieków100 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejW małym garnuszku umieścić
czekoladę,
alkohol,
masło,
wodę i rozpuścić w kąpieli
wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno
białka, pod koniec ubijania dodając drobny
cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.Do masy czekoladowej po kolei wbijać
żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych
białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.W kolejnej miseczce ubić
śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych
białek i równie delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).Przed podaniem na sernik zetrzeć na tarce kilka kostek
czekolady.Przechowywać w lodówce do 5 dni.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).