Wykonanie
Jak tu się zmobilizować, by w sobotnie leniwe popołudnie napisać notkę na blogu?
Powiem tak - dla tego ciasta, warto. By w niedzielę znalazło się na Waszych stołach :-). Ciasto dla czekoholików, pachnące
kawą, trochę jak brownies, lecz lżejsze. Z najlepszym kremem caffe latte przygotowanym w 3 minutki z kremówki i
białej czekolady. Błyskawiczne do upieczenia z małym dodatkiem
mąki (którą można zastąpić
migdałami, w recepturze dla alergików). Wilgotne, ciemne, lecz nie ciągnące. Dodatek
likieru kawowego nadaje głębi smaku i zapachu. Może stanowić elegancki deser jak i pyszne ciasto do codziennej
kawy. Warto upiec :-).Składniki na ciasto:150 g
gorzkiej czekolady, połamanej150 g
masła6
jajek220 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii75 g
mąki pszennej5 łyżeczek
kawy espresso (instant), w proszku4 łyżki Tia
Maria lub innego
likieru kawowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
czekoladę umieścić w garnuszku, roztopić, wymieszać do połączenia. Lekko przestudzić.
Jajka włożyć do misy miksera, zasypać
cukrem, dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować (końcówką do ubijania
białek) na sztywną, gęstą pianę.
Jajka powinny nawet potroić swoją objętość.
Mąkę i
kawę przesiać. Dodać do piany jajecznej, delikatnie wymieszać. Dodać przestudzone
masło z
czekoladą, wymieszać do połączenia.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Gotowe ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Gotowe ciasto będzie miało lekko spieczony wierzch, lecz w środku może się wydawać lekko mokre i nie do końca upieczone. Niemniej, na patyczku doń włożonym nie powinno pozostawać śladów surowego ciasta.Po upieczeniu ciasta piekarnik lekko uchylić, wierzch ciasta ostrożnie polać 4 łyżkami
likieru kawowego, pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.Przygotować krem caffe latte. Podać razem z wystudzonym
ciastem.75 g
białej czekolady, połamanej375 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
kawy espresso (instant), w proszku
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Przestudzić.Do
śmietany kremówki dodać
czekoladę,
kawę i zmiksować (końcówką do ubijania
białek) na krem, do lekkiego zgęstnienia. Uwaga: nie miksować zbyt długo, by krem się nie zwarzył.Smacznego :-)
Źródło inspiracji - 'Feast' Nigella Lawson.