Wykonanie
Znudziło ci się klasyczne ciasto z musem czekoladowym? Czas na drobne eksperymenty cukiernicze. Co powiesz na eklery wypełnione puszystym i delikatnym kremem z
czekolady zamiast nadzienia budyniowego? Sprawdź, jak je przyrządzić – z poniższymi wskazówkami będzie to proste.Ciasto z
musem czekoladowym to klasyka sama w sobie. Czasami jednak przychodzi ochota na coś innego, ale równie smacznego i delikatnego. Czerpiąc inspiracje ze standardowej receptury i łącząc ze sobą dwa przepisy, można osiągnąć przepyszne efekty. Właśnie takie są eklery, których wnętrze wypełnia
mus czekoladowy .Przepis na klasyczne ekleryEklery przygotujesz ze standardowego przepisu na ciasto ptysiowe. Z poniższych ilości przyrządzisz ok. 20 sztuk
ciastek średniej wielkości.Niezbędne składniki:80 g
masła pokrojonego na kawałki150 g
wody10 g
cukru120 g
mąki pszennej3
jajka (najlepiej rozmiar M).Przygotowanie krok po kroku:W większym garnku umieść
wodę,
masło,
sól i
cukier. Gotuj przez ok. 5-7 minut, cały czas mieszając.Dodaj
mąkę i wymieszaj całość energicznym ruchem.Odstaw garnek w chłodne miejsce na ok. 10-15 minut.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC.Formę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw.Do garnka z
ciastem zacznij wbijać
jajko – jedno po drugi. Cały czas miksuj na najwyższych obrotach.Po dodaniu ostatniego
jajka należy miksować ciasto jeszcze przez kilka minut.Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego.Wyciskaj podłużne paski – w odstępach ok. 5 cm.
Ciastka piecz przez ok. 20-25 minut – do osiągnięcia złotobrązowego koloru.Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij blachę i odstaw do całkowitego ostygnięcia.Dopiero ostygnięte eklerki będzie można nadziewać.Przepis na
mus czekoladowyJeśli masz swoje ulubione ciasto z
musem czekoladowym, krem możesz przygotować zgodnie z posiadanym przepisem. Możesz jednak skorzystać z poniższych wskazówek.Składniki na
mus czekoladowy:300 ml
śmietany kremówki minimum 30%1 tabliczka
czekolady Mocno
Mlecznej E.Wedel.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej (pamiętaj, aby dno miski z
czekoladą nie dotykało miski z
wodą). Odstaw do ostygnięcia. Następnie mocno schłodzoną
śmietanę ubij na sztywno. Stopniowo dolewaj ostudzoną masę
czekoladową. Miksuj do całkowitego połączenia się składników.
Mus czekoladowy odstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki. Gdy nieco „stwardnieje”, przełóż nim przekrojone wzdłuż ptysie.Tak przygotowane eklerki możesz dodatkowo udekorować
polewą czekoladową lub oprószyć
cukrem pudrem.Pamiętaj! W cukiernictwie – podobnie jak w sztuce gotowania – zawsze jest miejsce na eksperymenty. Nie bój się odchodzić od klasycznych i dobrze znanych połączeń. Warto bawić się, łącząc ze sobą elementy różnych przepisów. Dzięki temu można wyczarować choćby przepyszne eklerki z
musem czekoladowym. Deser taki, niby klasyczny, ale jednak w zupełnie innym wydaniu.