ßßß Cookit - przepis na Rożki francuskie z jabłkami

Rożki francuskie z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sposób na ciasto francuskie - z owocami. Najszybszy deser z możliwych, jeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie (koniecznie na maśle, nie na margarynie). Jeśli nie - zrobienie domowego ciasta nie jest takie trudne, choć na pewno czasochłonne. Nadzienie jest idealnie wyważone, bogate. Dzięki odpowiedniej wentylacji ciastek nadmiar wody odparuje, a Wy możecie się cieszyć chrupiącym ciastem francuskim, bez podmoczonego spodu. Bardzo polecam!
Składniki na 6 dużych rożków:
375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
3 duże jabłka lub 5 naprawdę małych
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki rodzynków
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.*
* Pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rozki-francuskie-z-jablkami