Wykonanie
Mój ulubiony sposób na
ciasto francuskie - z
owocami. Najszybszy deser z możliwych, jeśli macie w domu gotowe
ciasto francuskie (koniecznie na
maśle, nie na
margarynie). Jeśli nie - zrobienie domowego ciasta nie jest takie trudne, choć na pewno czasochłonne. Nadzienie jest idealnie wyważone, bogate. Dzięki odpowiedniej wentylacji
ciastek nadmiar
wody odparuje, a Wy możecie się cieszyć chrupiącym
ciastem francuskim, bez podmoczonego
spodu. Bardzo polecam!Składniki na 6 dużych rożków:375 g
ciasta francuskiego na
maśle (1 płat), może być mrożone3 duże
jabłka lub 5 naprawdę małychsok i skórka otarta z połowy
cytryny3 łyżki
rodzynków2,5 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
mąki pszennej1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowaniaStolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia).W międzyczasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z
sokiem i
skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać
rodzynki,
cukier,
cynamon, łyżkę
mąki pszennej i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie
jabłkowe. Brzegi
ciastek posmarować
jajkiem roztrzepanym z
wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać
ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować
jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.** Pół szklanki
cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej
wody lub
soku z cytryny.Smacznego :-).