Wykonanie
Nietypowe, bardzo smaczne, ekspresowe w przygotowaniu. Chyba tak można opisać je najkrócej :). Jeśli za chwilę macie gości, warto je zrobić. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 minut, reszta to pieczenie. Warto, oj warto! Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki .
Składniki:- gotowy arkusz
ciasta francuskiego,- 2
jabłka,- sok i skórka z 1/2
cytryny,- 2 łyżki
rodzynków,- 2 i 1/2 łyżki
cukru,- szczypta
cynamonu,- 1 łyżka
mąki pszennej,- 1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody - do posmarowania,- dodatkowo: 2 łyżeczki
soku z cytryny, pół szklanki
cukru pudru -
lukier.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami w miseczce (sok i
skórka z cytryny,
rodzynki,
cukier,
cynamon,
mąka). Ciasto kroimy na równe kwadraty/prostokąty. Na każdy z nich układamy taką samą porcję nadzienia. Składamy w rożek lub kwadracik. Dokładnie lepimy brzegi.
Ciastka smarujemy roztrzepanym
jajkiem z
wodą (wierzch). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego
ciastka robimy dziurkę za pomocą noża. W ten sposób zapewnimy odpowiednią wentylację podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Z podanych składników przygotowujemy
lukier. Dekorujemy
ciastka. Smacznego!