ßßß Cookit - przepis na Rożki Francuskie z Jabłkami i Cynamonem

Rożki Francuskie z Jabłkami i Cynamonem

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione ciasteczka francuskie, które przy użyciu gotowego ciasta francuskiego, robi się bardzo szybko. Lukier cytrynowy pasuje do nich idealnie. Jestem ich ogromną wielbicielką.
Jeśli ktoś lubi jabłka i cynamon, to nie pogardzi takim ciasteczkiem. Jedyną ich wadą jest to, że bardzo szybko znikają ;)
Polecam!
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (płat, 375 g)
2-3 jabłka
3 łyżki rodzynków
sok i skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamony
1 łyżka mąki pszennej
jajko do posmarowania
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytyny, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz mąką.
Ciasto pokrój na 6 kwadratów. Jajko roztrzep z łyżką wody.
Brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Następnie ułóż nadzienie i złóż po przekątnej.
Zalep brzegi i dociśnij je widelcem.
Gotowe rożki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. W każdym zrób nożem po 3 dziurki żeby jabłka mogły odparować w czasie pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 º C przez 20 - 23 minuty. Po upieczeniu możesz je polukrować.
Lukier przygotuj z łyżki gorącego soku z cytryny i cukru pudru (ilość zależy od tego jaką konsystencję chcesz otrzymać). Dobrze wymieszaj i od razu nakładaj na rożki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/03/rozki-francuskie-z-jabkami-i-cynamonem.html