ßßß
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego (płat, 375 g)2-3 jabłka3 łyżki rodzynkówsok i skórka otarta z połowy cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamony1 łyżka mąki pszennejjajko do posmarowaniaJabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytyny, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz mąką.
Ciasto pokrój na 6 kwadratów. Jajko roztrzep z łyżką wody.Brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Następnie ułóż nadzienie i złóż po przekątnej.
Zalep brzegi i dociśnij je widelcem.
Gotowe rożki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. W każdym zrób nożem po 3 dziurki żeby jabłka mogły odparować w czasie pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 º C przez 20 - 23 minuty. Po upieczeniu możesz je polukrować.Lukier przygotuj z łyżki gorącego soku z cytryny i cukru pudru (ilość zależy od tego jaką konsystencję chcesz otrzymać). Dobrze wymieszaj i od razu nakładaj na rożki.SMACZNEGO!


źródło: przepis własny