Wykonanie
Moje ulubione
ciasteczka francuskie, które przy użyciu gotowego
ciasta francuskiego, robi się bardzo szybko.
Lukier cytrynowy pasuje do nich idealnie. Jestem ich ogromną wielbicielką.Jeśli ktoś lubi
jabłka i
cynamon, to nie pogardzi takim
ciasteczkiem. Jedyną ich wadą jest to, że bardzo szybko znikają ;)Polecam!
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego (płat, 375 g)2-3
jabłka3 łyżki
rodzynkówsok i skórka otarta z połowy
cytryny2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamony1 łyżka
mąki pszennejjajko do posmarowania
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z
sokiem i
skórką z cytyny,
rodzynkami,
cukrem,
cynamonem oraz
mąką.
Ciasto pokrój na 6 kwadratów.
Jajko roztrzep z łyżką
wody.Brzegi każdego kwadratu posmaruj
jajkiem. Następnie ułóż nadzienie i złóż po przekątnej.
Zalep brzegi i dociśnij je widelcem.
Gotowe rożki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj
jajkiem. W każdym zrób nożem po 3 dziurki żeby
jabłka mogły odparować w czasie pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 º C przez 20 - 23 minuty. Po upieczeniu możesz je polukrować.
Lukier przygotuj z łyżki gorącego
soku z cytryny i
cukru pudru (ilość zależy od tego jaką konsystencję chcesz otrzymać). Dobrze wymieszaj i od razu nakładaj na rożki.SMACZNEGO!
źródło: przepis własny