Wykonanie
Ciasto dość kontrowersyjne - niespotykane połączenie słonych
krakersów ze słodkim kremem
kokosowym.
Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy! Ciasto najlepsze jest po 3 godzinach w lodówce (
krakersy muszą zmięknąć, krem zgęstnieć). Dla wielbicieli bardzo słodkich, kremowych ciast :-).Składniki:2 - 3 paczki
krakersów (najlepiej prostokątnych)1 litr
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego z
cukrem (czasem dodaję również
budyń kokosowy lub
śmietankowy, każdy po 40 g)2 łyżki
skrobi ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1
żółtko250 g
masła, w temperaturze pokojowejokoło 150 g
wiórków kokosowych + 50 g do posypaniaDo kubka odlać trochę
mleka (np. 3/4 szklanki), resztę zagotować z
cukrem. Do odlanego
mleka wsypać budynie w proszku i
skrobię ziemniaczaną. Zagotować
budyń, mieszając. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia.
Masło i
żółtko umieścić w misie miksera, zmiksować po powstania bardziej puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodawać
budyń, w kilku turach. Dodać 150 g
wiórków kokosowych i zmiksować.Blaszkę o wymiach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę
krakersów, krem
kokosowy, warstwę
krakersów, krem
kokosowy, warstwę
krakersów, krem
kokosowy, posypkę (50 g
wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni, wymieszać z 3 pokruszonymi
krakersami).Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.Smacznego :-).Źródło przepisu - Galeria Potraw gazety.pl